LA MORT D'UN SAVI

El món de la cultura i la política destaca l'humanisme i el compromís catalanista de Broggi

Mas convida els catalans a homenatjar el cirurgià travessant "la meta de la plenitud nacional"

Geli recorda que va ser "una figura fonamental de la medicina catalana del segle XX, que deia que és molt important no només curar, sinó també consolar"

Moisès Broggi.

Moisès Broggi.

4
Es llegeix en minuts

La personalitat deMoisès Broggi,mort aquest dillunsals 104 anys, ha estat elogiada per nombrosos representants del món de la cultura i la política de Catalunya. Tots ells han destacat el compromís del cirurgià desaparegut amb el desenvolupament de la medicina i l'humanisme i n'han elogiat el patriotisme.

El president de la Generalitat,Artur Mas, ha afirmat que el "millor homenatge" que es podria fer al prestigiós cirurgià i humanista seria "travessar la meta de la plenitud nacional" de Catalunya. En un comunicat, Mas ha valorat d'aquesta manera la mort de Broggi, que va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Generalitat, un català considerat un símbol en la professió mèdica i un referent de la lluita antifranquista.

Per Mas, "Broggi ens recorda que donem el millor de nosaltres mateixos quan unim humanisme i catalanisme" i, així, "travessar la meta de la plenitud nacional del nostre país és el millor homenatge que podem fer-li, en agraïment", ha afegit el president.

Alfred Bosch, portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, ha expressat el seu dolor. "Hauria volgut que hagués viscut 100 anys més", ha declarat a ACN, i alhora ha recordat la relació "molt estreta" que va tenir amb el doctor Broggi quan tots dos es van presentar com a candidats a les llistes d'Esquerra a les eleccions al Congrés i al Senat, respectivament. "Era una persona molt humana i molt sàvia", ha dit Bosch.

Rellegir les seves memòries

Dolors Camats, portaveu d'ICV, ha ressaltat el compromís de Broggi amb Catalunya i amb la seva gent, tant des de la pràctica de la medicina com en la seva tasca ciutadana. "Defensava el que creia i considerava que valia la pena lluitar per allò en què creia", ha dit a TV-3 la diputada ecosocialista.

A Twitter,Josep Antoni Duran Lleida,president d'Unió, ha escrit, al tenir coneixement de la mort de Broggi: "Una pèrdua per al país. És el moment de rellegir les seves memòries".

Les memòries de Broggi, que es van convertir en un èxit de vendes, van ser publicades per Edicions 62, el president de la qual,Josep Maria Castellet, ha expressat el gran respecte que sentia pel cirurgià i ha subratllat l'enorme humanisme i la importància en l'evolució de la medicina a Catalunya. Castellet també ha recordat que Broggi va ser, juntament amb el doctor Josep Trueta, summament útil durant la guerra civil espanyola, quan va dirigir els cirurgians de les Brigades Internacionals.

Dues metges que han estat conselleres de la Generalitat, les socialistesMarina GeliiMontserrat Tura, també han elogiat el fort compromís moral i ètic de Broggi amb la seva professió i amb Catalunya.

Geli ha recordat, en declaracions a Europa Press, la "humilitat extraordinària" que va caracteritzar aquest professional. I ha recalcat que, quan la Generalitat va decidir batejar amb el seu nom i cognom l'hospital comarcal del Baix Llobregat situat a Sant Joan Despí, Broggi va agrair aquest gest però va indicar que no calia.

"No només curar sinó consolar"

Geli ha rememorat que, precisament en l'acte d'inauguració d'aquest hospital, Broggi va fer una intervenció on va glossar quins eren els reptes que tenia la professió mèdica al segle XXI. "En un moment en què la tecnologia guanya protagonisme, indicava que és important la dimensió humana. Era un home que reflexionava constantment" sobre la seva professió i estava molt compromès amb l'ètica a l'hora d'exercir lamedicina, segons Geli. "Broggi va sumar ciència i humanisme. Estava compromès amb la seva professió i la seva Catalunya i va patir en primera persona l'exili interior", ha explicat Geli, que va indicar que les seves lectures són una cosa que recomana per conèixer no només la seva biografia, sinó també la història del sistema sanitari català.

Montserrat Tura,que també va ser consellera de la Generalitat ies va reincorporar la setmana passada a la seva plaça de metge a l'hospital de Palamós (Baix Empordà), ha tuitejat: "Una vida al servei de la medicina, la llibertat i Catalunya. Un trist i entranyable condol".

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, ha exalçat el gran humanisme i patriotisme de Broggi, a qui coneixia des dels duríssim anys de la dictadura. Pujol, metge de formació, ha subratllat l'"elegància espiritual" del cirurgià mort, així com el seu patriotisme. "L'última vegada que el vaig veure el vaig trobar amb un esperit molt juvenil i molt il·lusionat davant els nous temps. El trobarem molt a faltar", ha dit l'expresident.

Broggi va participar en la constitució de l'Assemblea Nacional Catalana, promotora de la marxa proindependentista de l'Onze de Setembre d'aquest any. La seva presidenta,Carme Forcadell,també ha lamentat la pèrdua de Broggi, de qui ha evocat la gran il·lusió que tenia pel procés sobiranista. "Estava convençut que aquesta vegada sí que podria veure una Catalunay independent", ha afegit.

Notícies relacionades

El líder de Reagrupament,Joan Carretero, ha definit Broggi com un "gran patriota, humanista i científic". L'exconseller Carretero ha recordat que va militar en la seva formació i que va tancar la llista de la coalició Unitat per Barcelona, la llista conjunta que van presentar per a les eleccions municipals a la capital catalana ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana, el partit auspiciat per l'expresident del FC BarcelonaJoan Laporta.

Laporta ha afirmat que Broggi era "un patriota incansable i una persona entranyable" i un referent per a Catalunya. L'expresident delBarça ha insistit en la humanitat amb què explicava les coses. "Ha estat un privilegi conèixer-lo".