Rector de la Universitat de Barcelona (UB)

«Supeditar les titulacions a la sortida laboral és perillós»

L’economista Dídac Ramírez, reelegit rector de la UB, ahir.

L’economista Dídac Ramírez, reelegit rector de la UB, ahir. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
M. J. I.
BARCELONA

-Han estat unes eleccions molt disputades, amb quatre candidats inicials i una primera volta que el va deixar en segon lloc. ¿S'ho esperava?

-Fa mesos que se sentia parlar de la intenció de diverses persones de presentar-se. Aquesta concurrència, que sempre és positiva si es respecten les regles del joc democràtic, respon a la importància social i científica que té la UB, que s'ha mantingut en llocs de primera línia malgrat la conjuntura.

-S'ha dit que els estudiants l'han castigat per la pujada de taxes. ¿Creu que ha sigut així?

-La participació dels estudiants, malgrat que ha sigut més elevada respecte de les últimes eleccions, continuen movent-se en xifres relativament baixes, per la qual cosa no crec que hi hagi una causa dominant per explicar el seu vot. És cert que la conjuntura no ha sigut fàcil de gestionar i que a ningú li agrada que li retallin drets i opcions. Malgrat que a la UB l'impacte de les retallades ha sigut menor que en altres universitats, ja he manifestat que comprenc la preocupació de la comunitat universitària.

-El conseller Mas-Colell va dir que la universitat ha deixat de ser una prioritat pública. ¿Com afronta la UB la retallada?

-No és que deixem de ser una prioritat pública, sinó que en temps de crisi n'hi ha d'altres que ens passen al davant. Exclosa la pujada addicional de taxes, en la qual no crec, la UB fa temps que impulsa projectes de col·laboració. A través de l'agència Alumni UB, pràcticament totes les activitats culturals l'últim any han estat cofinançades amb mecenatges, hem augmentat els convenis de col·laboració i augmentat ingressos en els serveis de facturació, com idiomes, centres científics, col·legis majors, esports...

-¿Creu que el resultat electoral del 25-N farà canviar la política universitària de CiU després de les eleccions?

-El canvi pot venir en funció de l'estructura del nou Govern i de qui dependrà Universitats. Espero que el canvi sigui en positiu, perquè la sensibilitat respecte de la situació límit de les universitats era compartida per tots els partits polítics.

-¿La UB hauria de revisar la seva oferta de titulacions?

-L'oferta està plantejada segons variables objectives i hi ha titulacions estratègiques que només s'ofereixen en una universitat del sistema públic. Crec que és perillós prioritzar la demanda laboral, perquè aquesta demanda és fluctuant.

Notícies relacionades

-¿Què opina de la proposta sobre la governança universitària que té sobre la taula la Generalitat?

-Estem a favor d'una legitimació democràtica del rector i l'actual sistema de votació universal ponderada té aquesta legitimació. Però tampoc estem enfrontats a sistemes i pràctiques que funcionen en altres països, sempre que es respectin les condicions que fan que aquests sistemes també mantinguin la legitimitat del rector (autonomia universitària, suficiència financera...). Per la legitimitat democràtica que defensem i perquè no estem a favor d'una possible politització de la universitat, som del tot contraris a patronats externs que escullin el rector o altres càrrecs universitaris.