Judici A l'audiència de barcelona

La màfia dels Casuals seu al banc dels acusats

El fiscal acusa membres del grup radical de robar droga i torturar narcos

Els principals processats anuncien que no declararan davant el tribunal

La màfia dels Casuals seu al banc dels acusats_MEDIA_1

La màfia dels Casuals seu al banc dels acusats_MEDIA_1 / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

La violència engendra violència. Fa uns anys, el 2002, el capitost i altres membres dels Casuals, el grup més violent dels Boixos Nois, van traspassar la frontera que separa la llei del costat fosc. La seva agressivitat es va transformar i va transitar cap al món de l'hampa. Sota el mandat de Ricardo Mateo, líder dels Casuals, de 39 anys, un grup de violents van formar una banda que, segons la investigació, es va especialitzar a oferir pallisses per encàrrec i robar droga a narcotraficants fent-se passar per policies. Ahir, 15 presumptes membres d'aquesta organització, diversos vinculats als radicals blaugranes, es van asseure al banc dels acusats en una sala de l'Audiència de Barcelona. Està implicat en la trama un exguàrdia civil.

Ricardo Mateo, que s'enfronta a una petició de pena de 53 anys de presó, va anunciar ahir, en la primera sessió de la vista, que no declararà. Van fer el mateix set processats més, entre ells l'exguàrdia civil imputat i que suposadament va aportar material de l'institut armat a l'organització. Elboix noiAntonio Torn, àlies Antoñito, va dir que únicament contestarà al seu advocat. El judici s'allargarà fins al mes de novembre, però la sessió d'ahir va ser ajornada fins a la setmana que ve davant la petició de quatre advocats perquè s'anul·lessin determinades escoltes telefòniques que afecten els seus representats. Aquests lletrats van argumentar que amb aquestes escoltes s'han vulnerat drets constitucionals i, per això, han reclamat que «siguin expulsades del procediment judicial».

La fiscalia sosté que els membres de la banda robaven a traficants de droga aparentant un desplegament policial, proveïts per fer-ho amb armilles reflectants de la Guàrdia Civil, plaques i carnets professionals, així com grillons, guants i passamuntanyes propis de l'institut armat. L'operatiu era: l'organització era informada (no es detalla com) de l'existència, itinerari o lloc de l'emmagatzematge de la droga o bé demanava un carregament als narcos. Després, els assaltava per prendre'ls la mercaderia, simulant una acció policial amb detencions i incautació de la partida.

PALLISSES «INHUMANES» / Els traficants de droga assaltats no només quedaven inermes davant els falsos agents, sinó que també se'ls acovardia amb armes aparentment reglamentàries i se'ls «infligien pallisses amb una crueltat inhumana», assenyala la fiscalia en el seu escrit d'acusació.

Notícies relacionades

L'escrit d'acusació del fiscal Gerardo Cavero detalla que a principis del 2003, Mateo, el guàrdia civil i altres acusats van abordar dos homes a Cambrils (Baix Camp) i en van simular la detenció. Els van mostrar una placa policial, els van posar els grillons i els van portar a un descampat. En una furgoneta els van apallissar i els van torturar «amb estris tallants» perquè confessessin on amagaven droga. Com que una de les víctimes no parlava, els processats li van col·locar a la boca el canó d'una pistola i van jugar amb ell a la ruleta russa. Després d'això, el van amençar de tallar-li els dits. Al final, li van amputar el dit índex amb una destral.

L'acusació relata situacions similars, amb descàrregues elèctriques a presumptes narcos perquè confessessin el lloc on tenien els estupefaents, així com altres activitats il·legals. Quan els Mossos van procedir l'any 2003 a la detenció dels membres de la banda, un dels sospitosos es va suïcidar disparant-se un tret a la boca.