Els vells 'hackers' es reivindiquen

La 'Hackstory' recull les gestes del 'costat fosc' de la internet hispana

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Jordi Murgó, Juan Carlos García Cuartango, Ángel Badía ’Angeloso’ i Ramón Martínez.

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Jordi Murgó, Juan Carlos García Cuartango, Ángel Badía ’Angeloso’ i Ramón Martínez. / R. GABRIEL / A. CATALÁN / E. PONS / C. MARXADOR PINILLOS

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ
BARCELONA

«Internet la van construir les institucions i les universitats, però l'ambient el van posar altres, i d'ells gairebé no se n'ha parlat», explica la periodista Mercè Molist, que fa anys que està embarcada en el projecte de narrar l'altre costat de la xarxa a Espanya i de donar difusió als protagonistes. Ara vol convertir en llibre laHackstory,un projecte participatiu a la web per explicar la història delshackersi la preinternetundergrounda Espanya, quan no hi havia gairebé ni pàgines sinó BBS i les connexions es feien amb trucades, tot sovint piratejades per no pagar la factura, a números provincials o internacionals. És a dir, a la dècada dels 90.

El projecte, redactat en forma de wiki (pàgina web d'elaboració col·lectiva), es finança amb aportacions voluntàries (el que abans era mecenatge i ara éscrowfunding) i ha cobert de sobres el seu objectiu d'aconseguir més de 5.000 euros en 80 dies per autopublicar-lo i cobrir les despeses de l'autora i els seus col·laboradors durant el temps que duri la redacció. «S'han de recuperar articles, buscar a la xarxa, difondre el projecte...», explica Molist. Molts dels contribuents són els mateixos protagonistes, que han confiat en qui ha estat la seva cronista més lleial.

LaHackstory, que té uns 200 articles, pretén documentar els «èxits» delshackershispans, entesos no com a delinqüents sinó com a «persones expertes i entusiastes amb la tecnologia, molt habilidoses amb les eines que brinden la informàtica i les telecomunicacions», explica Molist. I que reivindiquen com a part de la seva ètica el lliure accés a la informació, als ordinadors i no fer mal a sistemes en què s'entri.

Són històries d'individus que es movien entre codi a vegades vorejant la línia fosca i altres directament transgredint-la per protegir els seus propis sistemes o per curiositat. «Ens ho havíem de fer tot nosaltres. Érem gent inquieta», explica Ramón Martínez,Rampa.

'ENGINYERIA SOCIAL' / Alguns no utilitzaven grans recursos tècnics, sinó que directament trucaven per telèfon a les seves víctimes i aconseguien les claus (és el cas de The Saint, que va entabanar un guàrdia del tal manera que, sense saber qui era realment, li enviava cada mes la contrasenya canviada). És l'anomenadaenginyeria social, i està desprestigiada entre els artistes del codi. Altres eren mestres de la programació, com The Apostols, el grup de Jordi Murgó, que va crear el 1998 QueSo, un programa que permetia saber quin era el sistema operatiu de la màquina en què volien entrar i que encara utilitzen alguns grups, segons Molist.

Altres històries són de pel·lícula, com per exemple la d'Omega, que es va plantar en un edifici de pisos per canviar una caixa de telèfons amb la seva granota de treballar i les seves eines una nit de pluja i va aconseguir que durant un any utilitzés aquesta connexió un munt de gent. O la del mític Dark Alex, unhackerde Girona que va desprotegir la Playstation Portátil (PSP) diverses vegades per instal·lar-hi jocs de la Megadrive o la Super Nintendo enganyant-ne elhardware. Quan es va retirar, va córrer la bola que l'havia fitxat Sony.

LaHackstory també recrea les gestes de 29A, un dels grups més prolífics de creació de virus, que consideraven «vida artificial fascinant per si mateixa i no pels ordinadors que pogués infectar». Una de les seves creacions,mydoom,va ser un dels virus més difosos per a Windows i va comportar que alguns dels membres fossin detinguts.

Notícies relacionades

L'autora no s'estalvia velades crítiques als que van dehackeri no ho són, i fa especial al·lusió als potiners. Explica la història de P. Power, un enginyer gallec que distribuïa codi percrackejar(saltar-se les proteccions) un programa de gestió de projecte i que va aconseguir més usuaris que l'empresa creadora delsoft-wareamb un ordinadorcutrei una connexió encara pitjor. El problema és que tenia la mania de firmar el codi, cosa que va fer que fos detingut. I és que la vanitat ha portat a la presó molta gent.

Però laHackstorytambé empara els innovadors que van explorar des del món universitari i els anomenatshackers blancs, dedicats a explorar vulnerabilitats de sistemes aliens per denunciar-les. És el cas de Juan Carlos García Cuartango, que va obligar a modificar alguns plantejaments d'Internet Explorer després de descobrir greus forats en el navegador i en el correuHotmail.