JORDI MURGÓ / EL PROGRAMADOR

L'activista que va lluitar per Timor Oriental

Jordi Murgó, amb uns servidors a l’empresa on treballa, a Lleida.

Jordi Murgó, amb uns servidors a l’empresa on treballa, a Lleida. / RAMON GABRIEL

1
Es llegeix en minuts

Jordi Murgó,Savage, és un nom mític delhackinga Espanya. Va liderar The Apostols, va crear diversos programes i es va dedicar alhacktivisme en suport d'unes quantes causes,«sempre a l'estranger».A més, figura alkernel(nucli) de Linux per les seves aportacions al sistema.

En el terreny professional, va muntar Lleidanet i l'IRC-Hispano, i va passar d'administrador de sistemes a Telefónica a cap de desenvolupament de programes en una important multinacional.«La història dels 'hackers' és molt desconeguda, i per això està molt mitificada i distorsionada. Val la pena explicar-la bé», diu.

Notícies relacionades

Murgó, que es va comprar el primer ordinador amb el que guanyava recollint fruita a Lleida, va passar d'entrar en sistemes«com a diversió»a crear les seves pròpies eines amb els membres de The Apostols, que es van conèixer a través de la xarxa Minitel. És el cas de QueSo, programa que analitzava quin sistema operatiu feia servir un servidor per facilitar l'entrada a l'intrús.«Un programador alemany, Hans Zoebelein, el va utilitzar per a una estadística i va ser detectat pel Mossad, l'espionatge israelià, perquè el programa havia traspassat els tallafocs. Es va disparar una alarma tremenda perquè a més usava un servidor d'EUA mantingut per libanesos, que es deia Beirut, i semblava que estava atacant empreses i bancs israelians. I ens van venir a buscar, però nosaltres no havíem fet res».

El 1997, els seus programes van tombar la majoria de webs del Govern indonesi accionats pel grup portuguès Toxyn, per demanar la independència de Timor Oriental.