L'evaluació del sistema
La recepta: més redaccions
L'expressió escrita segueix sent el taló d'Aquil·les dels alumnes que acaben primària, si bé els experts hi treuen importància
La situació sí que és preocupant a secundària

Concentrats 8Alumnes de sisè de primària del col·legi Àgora de Barcelona, el 7 de maig passat. /
El guanyador tenia un refresc pagat. ¿L'aposta? Comprovar si arribaven al seu destinatari dues cartes enviades aVarcelonai aBalencia. I, sí, les dues missives van arribar. Així doncs, hi va haver Coca-cola. L'anècdota l'explica Mario Martínez, catedràtic de llengua espanyola d'un institut madrileny, un docent experimentat que no dubta a treure importància als exigus resultats que obtenen els estudiants de sisè curs de primària en els exercicis d'expressió escrita.
Els dictats i les redaccions, les faltes d'ortografia, la pobresa de lèxic i les dificultats per enfilar un discurs segueixen sent el taló d'Aquil·les dels nanos que es disposen a entrar a secundària, encara que -s'ha d'admetre- el seu nivell millora any rere any. A Catalunya, la nota mitjana en aquesta disciplina és de 71,5 sobre 100 (l'aprovat se situa en 65), en el cas de les últimes proves de Llengua Catalana, i de 71,6 en Llengua Castellana. El 2009, quan van començar a examinar-se les competències bàsiques, els resultats van ser de 68,9 i de 66,1, respectivament.
Sens dubte, la millora és meritòria.«Partint del principi que l'escola pública catalana és excel·lent a primària, tot i que els recursos són cada vegada inferiors i les classes són cada cop més diverses, la veritat és que als mestres no els resulta gens fàcil ensenyar dues llengües, castellà i català, i un tercer idioma estranger»,observa Cèlia Romea, directora del departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Barcelona (UB).
Amb tot, afegeix Romea, cal seguir-hi insistint,«perquè la situació a secundària sí que és preocupant».«S'han deixat de banda qüestions com la memorització i l'escriptura, possiblement perquè al professor mateix li és més dificultós haver de corregir una redacció que un exercici de completar espais en blanc»,lamenta. El domini del català i del castellà, assegura,«s'hauria d'adquirir no només a les classes de llengua, sinó també a matemàtiques i a ciències».
Atabalats amb els accents
Notícies relacionadesCom Romea, també Julio Carabaña, catedràtic de Sociologia de l'Educació de la Universitat Complutense de Madrid, pensa que la clau són la lectura i les redaccions, tot i que admet que«no es pot obligar a ningú a llegir». Segons el seu parer, aquest debat és similar al de decidir a quina edat han d'aprendre a llegir els escolars, una qüestió sobre la qual no hi ha normes internacionals, entre altres coses perquè hi ha llengües que ofereixen més dificultats, com el francès i el català,«que els atabalen amb els accents».
Sigui com sigui, el que és clar, afegeix Salvador Gutiérrez Ordóñez, membre de la Real Academia Española (RAE) i coordinador ortogràfic del nou diccionari, és que«la culpa no és dels telèfons mòbils».«Si els nois escriuen malament és perquè no han fet prou hores de pràctica», afirma convençut. Faltes al marge, assenyala Gutiérrez,«el pitjor és que no saben distingir quan cal canviar de registre, és a dir, que s'expressen de la mateixa manera, amb les mateixes paraules, sigui qui sigui el seu interlocutor». I això, assegura,«sí que denota pobresa del llenguatge».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tramitació La nova ordenança de civisme supera el primer tràmit
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026