MAPA DE LA PROTESTA

El sector educatiu català, en peu de guerra

Els sindicats utilitzen intensament la web i les xarxes socials per coordinar la mobilització

1
Es llegeix en minuts

Famílies, alumnes, professors docents i investigadors s'han tancat aquest dimarts en llars d'infants, escoles, instituts i universitats de tot Catalunya per protestar per les retallades que a partir d'aquest dimecres aprovarà el Govern al Parlament amb els nous pressupostos. La convocatòria, llançada per laXarxa de Docents Contra les Retallades, aglutina centres de totes les demarcacions, ha comportat la celebració d'assemblees al llarg de dimarts a la tarda, que han derivat posteriorment en ocupacions pacífiques i, a la majoria de casos, consentides i autoritzades pels equips de govern d'aquests centres. A la web s'ha habilitat unmapaa través de Google amb els centres ocupats. També la xarxa social Twitter serveix de plataforma per connectar els centres mobilitzats (#educacio, #ocupemlesaules, #SOSeducacio, #mareagroga, #prouretallades, #acampadabcn).

No obstant, aquestes ocupacions s'aixecaran entre el matí i el migdia d'aquest dimecres, ja que només estan previstes per protestar per uns pressupostos que, en matèria d'educació escolar, retallen un 4,9% respecte al 2011. S'han sumat a la protesta els sindicats CCOO, UGT, USTEC-STEs, CAU, CSFIF, l'Assemblea de Treballadors Públics de l'Ensenyament de Sant Boi, entre altres.

MAPA DE LES TANCADES

Notícies relacionades

La retallada en universitats, que puja a l'1,9%, també ha motivat les protestes del personal docent i investigador (PDI) i del d'administració (PAS), que s'han tancat en diversos centres. Aquests delegats ocupen els rectorats de les universitats Autònoma de Barcelona (UAB), Politècnica de Catalunya (UPC) i Girona (UdG), i de la Universitat de Lleida.

A la resta d'universitats els delegats sindicals ja es van tancar a principis de mes. Els delegats sindicals han criticat en un comunicat que la Generalitat "liquidarà" drets laborals del personal de les universitats amb l'anul·lació d'acords, convenis i pactes en les mesures d'acompanyament dels pressupostos. "Exigim als rectors de les universitats públiques catalanes un posicionament actiu en defensa de la universitat pública i de qualitat", han demanat.