ELS EFECTES DE LES TISORADES EN LA SANITAT

Els col·legis de metges criden a la rebel·lió contra les "retallades indiscriminades"

Concentració davant el Parlament per entregar 70.000 firmes de metges i malalts demanant que cessin els ajustos

L'OMC llança una campanya a Twitter #contrarecortesanitarios

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO

Els col·legis de metges de tot Espanya i el sindicat Metges de Catalunya (MC) fan avui una protesta pública conjunta, en què adverteixen que les retallades indiscriminades que està patint la sanitat pública afecten greument l'assistència que reben els ciutadans. Els metges alerten que no seran responsables de les conseqüències que aquestes retallades tenen, i tindran en un futur immediat, sobre la salut dels usuaris. MC ha entregat al Parlament de Catalunya un document subscrit per 69.954 persones, metges, personal d'infermeria i malalts que van als centres d'assistència primària, en què exigeixen que les retallades s'aturin. 

L'Organització Mèdica Col·legial (OMC) insta els metges a rebutjar les "retallades indiscriminades i desproporcionades", a denunciar les seves conseqüències i a rebel·lar-se en contra. Així es recull en un comunicat d'aquesta organització, aprovat a l'Assemblea General celebrada el 28 de gener i que s'ha fet públic aquest dimarts amb motiu dels actes convocats per diferents col·legis de metges de tot Espanya en protesta per les retallades.

Així mateix, l'organització que agrupa els col·legis de metges espanyols ha llançat una campanya a Twitter amb l'etiqueta #contrarecortesanitarios.

Segons l'OMC, la crisi ha portat el Sistema Nacional de Salut (SNS) a una situació crítica que requereix buscar solucions des de les màximes instàncies polítiques. Com a conseqüència de les retallades, el sistema sanitari "viu una situació de dificultat sense precedents que fa difícil el seu funcionament" i que "s'està aprofitant per modificar les condicions laborals i retributives dels metges d'una manera permanent i irreversible".

Pèrdua de qualitat de l'assistència

Per això, la professió mèdica "no ha d'acceptar retallades en el finançament sanitari que provoquin pèrdues de qualitat en l'assistència als seus pacients, especialment quan els seus efectes recauen en els més pobres, febles, persones grans, desafavorits i indefensos". "Els metges estem obligats a denunciar les deficiències, en la mesura que puguin afectar la correcta atenció dels pacients", assenyala el document.

Notícies relacionades

Segons l'OMC, la precarietat laboral i la falta d'oportunitats obliga els metges a buscar feina fora d'Espanya, cosa que suposa un "malbaratament econòmic i intel·lectual". L'organització es mostra més preocupada sobre les conseqüències de les retallades en dos col·lectius "especialment vulnerables" per ser el futur de l'SNS, com són els metges en formació MIR i els metges dedicats a investigació.

El text aprovat recorda que la professió mèdica ha reclamat reiteradament un gran acord polític que permeti millorar el funcionament del sistema sanitari, en què han de participar els professionals i la ciutadania. I afegeix: "Malgrat la situació de crisi i les retallades del Sistema Nacional de Salut, la defensa sense reserves de la qualitat de l'Acte Mèdic és part fonamental del nostre compromís i responsabilitat amb els nostres pacients i amb la societat en el seu conjunt".