conseqüències d'un cop a la pirateria A internet

Només el 0,2% dels usuaris de Megaupload reclamen arxius

2.000 espanyols han firmat la demanda internacional d'afectats pel tancament

La principal firma d'allotjament de dades de la web clausurada pacta la devolució

Juan Padilla i Aaron Jiménez, de l’empresa barcelonina ProDigitalWeb, que allotjava informació a Megaupload, ahir.

Juan Padilla i Aaron Jiménez, de l’empresa barcelonina ProDigitalWeb, que allotjava informació a Megaupload, ahir. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ
BARCELONA

Només el 0,25% dels 800.000 usuaris espanyols del servei d'emmagatzematge de Megaupload (2,5 milions tenien compte) s'han apuntat a la demanda internacional conjunta que prepara el Partit Pirata per reclamar la informació personal emmagatzemada als servidors de la companyia que va clausurar l'FBI el 19 de gener passat. L'acció judicial, que encara s'està preparant des del bufet de Josep Jover, l'advocat català que va guanyar el cas del cànon digital davant el Tribunal de la Unió Europea, compta amb 2.000 firmes d'usuaris espanyols, d'un total de 5.000 demandants de 43 països, segons els coordinadors de la iniciativa.

Mentrestant, els advocats de Megaupload, liderats per l'influent Ira Rothken, han aconseguit que les dues empreses que alberguen als EUA els servidors del servei clausurat, Carpathia Hosting i Cogent Telecommunications Group, conservin els arxius almenys 15 dies més, una vegada que l'FBI ha copiat els arxius que li interessaven dels 25 petabytes (25 milions de gigabytes, més informació de la que processa Google diàriament) que suposaven els servidors de la companyia.

Carpathia, a més, s'ha compromès a gestionar la devolució de la informació privada dels usuaris de Megaupload a través de l'oenagé Electronic Founder Fundation (EFF), la històrica defensora dels drets civils a internet. Per fer-ho han habilitat una web (www.megaretrieval.com) a través de la qual es poden gestionar les peticions.

Carpathia pretenia eliminar la informació per falta de pagament, atès que Megaupload i els seus responsables tenen tots els comptes embargats en aquests moments. La companyia cobrava ara al voltant d'un milió de dòlars al mes. Des del març del 2007 fins al juliol del 2010 va cobrar un total de 13 milions, segons l'FBI.

ADVOCAT DE PRESTIGI / Però Rothken, guanyador d'alguns dels casos de referència sobre propietat intel·lectual als Estats Units (com el que va enfrontar la web Torrentspy amb la patronal de lesmajorsde Hollywood per enllaços a webs de pel·lícules i música) i advocat de la companyia de Kim Dotcom en el cas contra Universal, ha de defensar aquesta informació si l'empresa té alguna intenció de continuar amb el negoci.

PREUS BAIXOS / Entre els afectats que han reclamat els seus arxius hi figuren professionals i empreses que utilitzaven Megaupload pel baix cost del servei: uns 20 gigues d'espai per 7 euros al mes. Ara pugnen per ser indemnitzats més que per recuperar la informació. És el cas de l'estudi de creació digital barceloní ProDigitalWeb, que usava el servei d'emmagatzematge per compartir informació amb els seus clients. «Quan treballes en una web fas moltes versions perquè hi ha molts canvis i era una manera fàcil i barata per a nosaltres i per al client», explica Aaron Jiménez, responsable de l'estudi.

Notícies relacionades

El perjudici per a ells arriba en forma d'hores de treball: «Teníem versions de les quals no hi ha còpia, però no ens podem permetre el luxe d'esperar. Hem hagut de preguntar a clients si havien descarregat ells els arxius o tornar-les a fer», afegeix. «¿Per què fèiem servir Megaupload? ¿I per què no? Era fàcil i barat. La conclusió que n'hem tret és que no hem de tornar a recórrer a serveis relacionats amb la pirateria».

Jiménez i altres usuaris no havien llegit la lletra menuda. Megaupload en cap cas es feia responsable del contingut que emmagatzemaven els seus clients, i advertia en les condicions d'ús que podia ser esborrat en qualsevol moment.