EL DISCURS FINAL DEL pontífex

El Papa exigeix a la joventut catòlica que arribi verge al matrimoni

Benet XVI finalitza el seu tercer viatge a Espanya, en el qual ha mobilitzat 1,5 milions de creients

Ratzinger diu als joves que no visquin la fe per lliure, sinó que compleixin amb la doctrina de l'Església

Benet XVI puja a l’avió que el va portar de tornada a Roma, ahir a l’aeroport de Barajas.

Benet XVI puja a l’avió que el va portar de tornada a Roma, ahir a l’aeroport de Barajas. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Casabella

Madrid no és Manila, un dels comptats llocs del món on el divorci és il·legal i que durant la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) del 1995 va reunir cinc milions de joves. Madrid és a Europa, un continent on l'Església catòlica ha perdut pes fins a posar la seva salut en perill. Malgrat l'exhibició de força dels últims dies, en què poden haver-se arribat a reunir a la capital d'Espanya fins a 1,5 milions de catòlics desitjosos d'aclamar el Papa, el gruix de la joventut occidental segueix donant l'esquena a l'Església. Els que s'identifiquen amb el catolicisme segueixen els preceptes doctrinals a la seva manera: a la carta. La majoria és partidària, per exemple, de les relacions prematrimonials, segons les enquestes. El pontífex alemany va reclamar ahir que això deixi de passar.

Benet XVI va exigir ahir en l'homilia de la missa central de la JMJ, celebrada a l'aeròdrom de Cuatro Vientos, una rectificació. «No es pot seguir a Jesús en solitari. Qui cedeix a la temptació d'anar pel seu compte o de viure la fe segons la mentalitat individualista, corre el risc de no trobar mai Jesucrist, o d'acabar seguint-ne una imatge falsa», va dir. Abans ja havia advertit que «no es pot separar Crist de l'Església», amb la seva estructura jeràrquica i el successor de Pere al capdavant, com no es pot arrencar «el cap del cos». «Crist està present enmig d'ella», va rematar.

AUDIÈNCIA ESTOICA/ El credo catòlic necessita la fidelitat dels que diuen participar-ne. «Us demano que estimeu l'Església», va arribar a dir Joseph Ratzinger al més de milió de joves que, segons els organitzadors, van seguir la cerimònia a l'aeròdrom. La majoria van arribar dissabte al recinte i van suportar la penitència d'una calor africana, primer, i una tempesta de vent i pluja després, que va deslluir la vigília d'oració nocturna a la qual també va assistir el Papa i va incrementar les incomoditats derivades de passar una nit al ras. Benet XVI no va descuidar baixar al terreny de la concreció i va citar la necessitat d'involucrar-se en la tasca que porten a terme «parròquies, comunitats i moviments», participar «en l'eucaristia cada diumenge», confessar-se amb freqüència i recórrer a l'oració, activitats que han caigut en desús entre la joventut que ha rebut el baptisme.

EUROPA/ El missatge central de Rat- zinger s'assembla al que va enviar el 2005, tal dia com ahir del mes d'agost, als joves reunits a Colònia en la que va ser la primera JMJ en què va participar com a pontífex. Llavors ja va parlar de la necessitat de «consagrar els diumenges a Déu», de fugir de «la comoditat» d'elegir únicament aquelles propostes de l'Església que s'ajusten als interessos personals i de mantenir «la comunió» amb el Papa i els bisbes.

Això delata la seva obsessió no ja per l'hivern de vocacionspel qual passen els seminaris europeus, sinó també pel catolicisme debaixa intensitatque impera al continent. En la seva segona JMJ internacional, celebrada l'any 2008 a Sydney, va abandonar aquest registre i es va limitar a demanar sacerdots i religioses que poguessin assegurar el recanvi generacional.

Notícies relacionades

Acabada la celebració eucarística, a l'hora de la pregària de l'Àngelus, Ratzinger va confirmar que Rio de Janeiro, la segona ciutat més gran del Brasil, el país que compta amb un nombre més alt de catòlics a Llatinoamèrica, serà l'amfitriona de la pròxima edició internacional de la JMJ.

Benet XVI va donar per acabat el seu tercer i més llarg viatge a Espanya poc després de les set de la tarda, quan va pujar a l'avió d'Iberia que el va portar a Roma. Les hemeroteques testifiquen que la cita ha atret un nombre de feligresos similar al que es va concentrar el juliol del 2006 a València per celebrar la Trobada Mundial de les Famílies, encara que va multiplicar per cinc la xifra de públic que el va escortar al novembre a Barcelona. Així que l'aroma que compartien ahir a la nit l'Església espanyola i el Vaticà era de satisfacció. Idèntic benestar envaïa el Govern socialista, per al qual aquesta vegada no hi ha hagut ni crítiques ni retrets.