La gran cita dels joves catòlics

L'Església espanyola guanyarà pes a Roma gràcies a l'èxit del viatge

El nombre de cardenals electors pot créixer els mesos vinents

L'episcopat surt reforçat per negociar amb el pròxim Govern

Benet XVI saluda des del papamòbil, ahir a l’arribar a Cuatro Vientos, abans de la missa.

Benet XVI saluda des del papamòbil, ahir a l’arribar a Cuatro Vientos, abans de la missa. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA
MADRID

Una de les repercussions immediates de la bona marxa del tercer viatge de Benet XVI a Espanya es traduirà en un increment de la influència de la jerarquia catòlica espanyola al Vaticà. Això comportarà un augment de la presència en el col·legi cardenalici de purpurats espanyolscon mando en plaza, o sigui al capdavant d'una diòcesi o d'un organisme de la Santa Seu, segons coincideixen a assenyalar diferents fonts eclesiàstiques. L'ampliació de la nòmina de purpurats és competència del Papa i és d'esperar que no es demori més enllà d'uns mesos.

La representació de cardenals espanyols amb dret a vot en cas de convocar-se un conclave es limita en l'actualitat als titulars de les diòcesis de Barcelona i Madrid, Lluís Martínez Sistach i Antonio María Rouco Varela, respectivament, i al president delministeriper al Culte Diví i exarquebisbe de Toledo, Antonio Cañizares. A ells se'ls uniria Carlos Amigo, jubilat com a responsable de l'arquebisbat de Sevilla, però que encara no ha fet els 80 anys, edat en què elspríncepsde l'Església deixen de tenir poder de decisió per elegir el successor del Papa. En l'elecció de Ratzinger, el 2005, hi van participar un total de sis cardenals espanyols.

Molt més incerta és la collita de vocacions que reportarà la segona edició espanyola de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), un dels objectius proclamats d'aquest tipus d'esdeveniments. La primera JMJ, celebrada a Santiago de Compostel·la, el 1989, a la qual va assistir Joan Pau II, no va aconseguir aturar la sagnia d'efectius que pateixen els seminaris espanyols. També s'ha de veure si aconseguirà frenar la caiguda de matrimonis catòlics, que des del 2009 estan per sota dels casaments civils.

Notícies relacionades

En el pla polític, la bona sintonia del papa alemany amb la cúpula catòlica espanyola reforçarà la posició d'aquesta com a interlocutora amb el Govern que surti dels comicis de la tardor.

LA CLASSE DE RELIGIÓ/ Després d'haver-se resolt la reforma del finançament de l'Església espanyola de manera satisfactòria per als seus interessos, una de les qüestions que l'episcopat espanyol considera que és urgent abordar és la revisió de l'estatus de la classe de Religió a l'escola pública.