El finançament del sistema

¿Abocats a copagar?

Els sindicats sanitaris demanen més mesures contra el malbaratament i que no s'espanti la població

Els partits coincideixen que el sistema necessita més recursos però veuen altres opcions que la taxa

3
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
BARCELONA

El debat sobre el copagament és com el riu Guadiana: apareix i desapareix constantment». La frase és de Núria Cuxart, directora de Programes del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona. Una associació que critica que s'usi aquesta mesura «per espantar la població» sense aclarir de què s'està parlant. ¿D'una taxa dissuasòria per evitar els abusos en el sistema de salut o del pagament d'una part dels costos sanitaris? Un debat que la majoria de partits consideren parcial, perquè només afecta una part del problema. CiU i el Govern són l'excepció. En una entrevista publicada per EL PERIÓDICO diumenge el conseller de Salut, Boi Ruiz, va advertir que tard o d'hora «s'haurà d'escollir» un sistema de copagament per aportar més diners a la sanitat, com fan altres països europeus. ¿Per què? Perquè el sistema sanitari necessita recursos en plena crisi econòmica.

El copagament ja existeix: els ciutadans han de sufragar el 40% del cost dels medicaments. ¿Quina és llavors la mesura de la qual tant es parla? «El debat és inevitable, però s'ha de fer a nivell estatal. Es podria centrar en aspectes com la restauració i l'hostaleria per l'estada als hospitals. Es podria vincular al nivell de renda, encara que s'ha d'estudiar bé, perquè ja es paguen molts impostos», diu Xavier Crespo (CiU), president de la Comissió de Salut del Parlament.

LES ELECCIONS / El diputat de CiU diu que s'ha de seguir apostant per un model sanitari universal, però puntualitza que només hauria de ser-ho per a qui viu i treballa a Catalunya. «Està molt bé que la gent vingui de fora a tractar-se aquí, però això té uns costos», afirma Crespo, que està convençut que el debat tornarà a obrir-se quan s'aclareixi la incògnita de les pròximes eleccions generals.

Marina Geli, exconsellera de Salut i responsable d'aquesta parcel·la en el PSC, considera que CiU pretén crear «una cortina de fum» per ocultar la verdadera essència del problema: «Després d'una retallada de 1.000 milions d'euros i el tancament de nombrosos serveis i centres d'atenció, el que està clar és que volen canviar el model sanitari», adverteix. L'exconsellera afirma que el copagament «no és una vareta màgica» amb la qual es pugui solucionar el dèficit del sistema. «S'ha de vincular el cost sanitari al nivell de renda. El que han fet a Itàlia, cobrar 10 euros per visita i 25 euros per les urgències innecessàries, trenca la igualtat i perjudica les rendes més baixes», afirma. El PSC ha proposat a CiU que es constitueixi una taula amb partits i associacions professionals per discutir les millores i les retallades: «El que no farem serà parlar només d'un comunicat del problema», insisteix.

Una opinió que comparteix Carme Capdevila, exconsellera d'Acció Social i representant d'ERC a la Comissió de Salut. «Hem de defugir d'un debat parcial i s'ha de discutir sobre quin model sanitari volem els pròxims 20 anys. El que no pot ser és que es vulguin fer canvis estructurals i donar més protagonisme a la sanitat privada per la porta del darrere», afirma.

El PP també creu que, amb la crisi actual, no és el moment de reobrir aquest debat. La diputada Eva García considera que la sanitat «està en perill de mort i necessita reformes urgents» però, al seu parer, el copagament «només penalitzaria els malalts i pot ser discriminatori». El mateix opinen el Ministeri de Sanitat, el PSOE i el PP estatal. El Govern considera que per millorar la recaptació s'hauria d'establir una taxa molt alta. I si s'apliqués, exclouria del sistema molts usuaris.

Notícies relacionades

MÚTUES /«És un debat que ve de lluny i la crisi és una excusa per tornar-lo a obrir. El sistema sanitari només es pot mantenir a través de la fiscalitat. L'estan degradant amb el tancament de serveis i centres d'atenció, i ara parlen d'establir el copagament. El següent pas serà una desgravació fiscal per l'ús de mútues privades», adverteix Dolors Camats, portaveu d'ICV.

«S'havia d'haver plantejat abans de les retallades i no ara que ho estan desmuntant tot. No hi ha diners, hem anat de nou-rics i ara no podem mantenir el sistema sanitari. Però abans del copagament s'hauria de frenar el malbaratament», afirma Albert Tomàs, president del Sindicat de Metges de Catalunya.