EPICENTRE A LLORCA

Almenys vuit morts i un nombre indeterminat de ferits arran de dos terratrèmols registrats a Múrcia

Un dels sismes ha estat de 4,5 graus en l'escala de Richter i l'altre, de 5,2

Zapatero i Rajoy acorden suspendre els actes de la campanya electoral de dijous

Imatges del terratrèmol que ha sacsejat Múrcia. / AGÈNCIA ATLAS

3
Es llegeix en minuts
BELÉN PARDO / Múrcia

Almenys vuit persones mortes i un nombre indeterminat de ferits és el resultat provisionalde les víctimes causades pels dosterratrèmolsde4,5 grausi de 5,2 grausde magnitud registrats a prop de lesset del vespre, segons el Delegat del Govern a Múrcia, Rafael González Tovar. El president del Govern,José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del Partit Popular,Mariano Rajoy, s'han posat d'acord per suspendre els actes de la campanya electoral de dijous, en senyal de dol. El vicepresident i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i Rajoy aniran demà a Múrcia per interessar-se pels damnificats i per les conseqüències del moviment sísmic.

La situació a Llorca és"de caos i de desastre generalitzat"i s'hi dirigeixen agents de laUnitat de Prevenció i Reacciódel Cos Nacional de Policia de les comissaries deMúrcia i Cartagena, així com d'altres províncieslimítrofes. També han estat mobilitzats policies de launitat de subsòli delservei caníde la Policia Nacional, a més de viatjar cap a la zona militars de laUnitat Militar d'Emergències(UME) amb base a València.

L'Hospital Rafael Méndezde Llorca està sentdesallotjatperrisc de despreniments, segons han informat fonts de laConselleria de Sanitat. El desallotjament s'ha iniciat al voltant de les19.30 horesi alspacientsse'ls estàtraslladanta altres centres sanitaris, han explicat les fonts, que han indicat que, malgrat que les destrosses no han estat "molt grans", s'ha decidit el desallotjament davant "elnerviosisme dels pacients i lapossibilitat de noves rèpliques". A més, l'autopista A-7 i altrescarreteresde Múrcia estantalladespels despreniments.

González Tovar, l'alcalde Francisco Jódar i els consellers murcians de Presidència, María Pedro Reverte, i de Justícia, Manuel Campos, són al Parque Huerto de la Rueda, juntament amb efectius sanitaris i de protecció civil, a l'haver estat desallotjat l'edifici i acordonades les zones annexes. Segons les fonts, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, té previst viatjar demà al matí a Llorca, cap on es dirigeix a aquesta hora la ministra d'Innovació, Cristina Garmendia.

Els moviments sísmics també s'han notat a la ciutat d'Albacete i a la localitat almerienca deVélez Rubio i han obligat a evacuar una residència d'avis a Llorca.Dos edificis del casc urbà del municipi s'handesplomat després del segon moviment sísmic, el de 5,2 graus.

El moviment sísmic s'ha notat a Madrid

Els sismes, amb epicentre a set quilòmetres a l'est de Llorca, s'han notat, així mateix, enpoblacions murcianes tan distants comMúrcia capital,Cartagena, i fins i tot aMadrid, on el servei d'Emergències del 112 ha rebut 25 trucades de ciutadans que alertaven de la situació, i a les províncies andaluses d'Almeria,Jaén,Granada,Màlaga iSevilla.

Veïns de la zona de Llorca han narrat que lestremolor han fet caurellums, altresobjectes domèstics i alguna cornisa d'edificis, i han afectat el patrimoni històric, ja que han causat destrosses al Santuari de la Verge de la Huerta, elCampanar de l'Església de San Diego, la teulada de l'asil, laTorre del Espolón del Castell de Llorca i unaparet ha pogut deixaratrapat algú. El punt de comandament d'Emergències està instal·lat a la plaça de l'Ayuntamiento i molts ciutadans han sortit de casa i dels centres de treball davant lapor de patir danys.

L'ajuntament demana tranquil·litat i serenitat

Un portaveu del112 ha informat que aquest servei telefònic d'emergències s'hacol·lapsat pelcentenar de trucadesde persones que han notat el terratrèmol.

L'Ajuntament de Llorca, que ha activatel pla d'emergències municipal, així com el nivell 1 delPla d'Emergències davant el Risc Sísmic de la Comunitat Autònoma de Múrcia (Sismimur), ha demanattranquil·litat iserenitat en aquests moments, en què treballen per atendre les emergències més urgents.

Notícies relacionades

La consellera dePresidència,María Pedro Reverte, iel director general d'Emergències,Luis Gestoso, s'han desplaçat fins a la zona i està previst que hi vagin el delegat del Govern,Rafael González Tovar, i el conseller de Justícia,Manuel Campos.

El12 de març passat es va registrar un altresisme de 2,8 graus de magnitud amb epicentre a Llorca, on el gener del 2005 un terratrèmol de 4,7 graus que va provocar danys en gairebé un miler de vivendes de les pedanies de Zarcilla de Ramos i La Paca, i que va ser seguit de 500 rèpliques.