CONFLICTE AERI
Mutis a les torres
Els controladors eviten opinar sobre la pròrroga
El personal militaritzat guarda silenci des de l'última amenaça de Rubalcaba
«El Govern pren nota del desvergonyiment notable» amb què els controladors aeris es passegen, com si «no hagués passat res», per «defensar els seus privilegis», mirar de minimitzar els efectes del que va passar i fins i tot exigir que es comparteixin responsabilitats. Des del moment que el vicepresident del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, va llançar aquesta advertència divendres passat, els portaveus de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA, sindicat que agrupa el 95% del col·lectiu) guarden silenci.
Ni tan sols ahir a la nit, després de la decisió de l'Executiu de prorrogar l'estat d'alarma fins al 15 de gener, van voler traslladar a l'opinió pública la seva reacció, malgrat que la iniciativa governamental els obliga a seguir treballant sota la supervisió militar i si no van al seu lloc de treball sense causa justificada poden ser detinguts immediatament i posats a disposició d'un jutge castrense.
No és la primera vegada en què el col·lectiu, que fins ara s'ha comportat homogèniament, guarda silenci. Els portaveus del sindicat van decidir apagar els telèfons mòbils i deixar d'atendre la premsa quan el president, José Luis Rodríguez Zapatero, va recórrer el dissabte 4 de desembre per primera vegada a l'estat d'alarma.
No obstant, el seu mutisme no va durar gaires dies. Al cap i a la fi, la nova cúpula de la USCA (renovada a principis de l'estiu) s'ha caracteritzat per acabar amb l'ocultació dels líders anteriors i defensar per activa i per passiva que els controladors no intenten defensar els seus privilegis i que la culpa del conflicte és
d'AENA. El secretari de comunicació del sindicat, César Cabo, va trencar el silenci tímidament a través de Face-
book i Twiter, on va qualificar la reacció dels seus companys de «desmesurada», encara que va seguir carregant les tintes contra Foment. Després, tant Cabo com el portaveu, Daniel Zamit, van concedir entrevistes «a títol personal», pel fet que l'estat de militarització els impedeix exercir una activitat sindical. Els representants de l'USCA no van demanar perdó als més de 600.000 afectats fins tres dies després de la plantada.
Notícies relacionadesL'acusació
Dijous passat, Cabo va concedir una entrevista (aquesta vegada com a portaveu de l'USCA) a EL PERIÓDICO. Cabo passava a l'atac i culpava -igual que va fer a les portes dels jutjats on van comparèixer els controladors citats per la Fiscalia- AENA d'haver tancat l'espai aeri sense necessitat, ja que hi havia tècnics per seguir operant, si bé no en les condicions normals. El gestor públic va desmentir immediatament l'acusació.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»