La batalla contra la corrupció

Una guerra de confidents de diverses policies sacseja la lluita antidroga

En les punxades els delators citen agents de tots els cossos, polítics, juristes i periodistes

Detinguts tres mossos corruptes que van informar narcos per diners i regals com una Play Station

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT A. BAQUERO
BARCELONA

«Això és una guerra de confidents i us han utilitzat contra mi». Manuel Gutiérrez Carbajo, un conegut confite -com són coneguts els confidents en argot policial- de diversos cossos policials a Catalunya, es dirigia en aquests termes a un guàrdia civil els companys del qual havien intervingut en un vehicle una partida de droga grà­cies a... una xivatada. En la seva conversa, Carbajo -les delacions del qual havien contribuït a desmantellar les xarxes de corrupció policial de Martorell

i del Saratoga i el Riviera- sostenia que aquesta xivatada era una venjança i que la droga en realitat era dolenta. I ho era: dels 55 quilograms incautats, només un era de cocaïna.

Al llegir l'atestat dels guàrdies civils, el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre va creure veure-hi irregularitats i va obrir una tortuosa investigació judicial -amb 13.000 folis de sumari- en què han arribat a participar policies d'afers interns dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Les indagacions han permès desmantellar una xarxa de narcos -a la qual pertanyia el confident- que traficava amb cocaïna, cristal i anabolitzants al Baix Llobregat i el Garraf i que tenia en nòmina cinc mossos.

El cas ha posat sobre la taula la prima línia vermella en què es mouen les relacions dels policies amb els seus confidents, i ha col·locat a la corda fluixa la tasca antidroga

-en alguns casos molt meritòria- de mossos, guàrdies civils i policies nacionals. En la causa, a més, hi ha converses entre confidents en què se citen guàrdies urbans de Barcelona, funcionaris de presons, juristes, polítics i periodistes.

Tant és així que en els actes de detenció, el jutge destaca que «hi ha una profunda relació d'alguns dels possibles detinguts amb membres de Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, fins i tot d'alt rang». Fins ara només s'ha detingut tres mossos, dels quals el de més graduació no passa de subinspector (i que està a la presó).

'CONFITES' NECESSARIS / Sense bons confites no hi ha bons serveis. Aquesta és la màxima policial. Els agents necessiten individus que els puguin donar pistes del que es cou en el món del narcotràfic. I, excepte en rares ocasions, només se sap el que hi passa quan s'hi està ficat. Aquest és el cas de Gutiérrez Carbajo, el confident número u dels últims grans casos, així com d'altres membres de la xarxa de traficants com Marco Antonio Crespo o Juan Miguel Bono. La punxada dels seus mòbils ha revelat converses en què anuncien que faran xivatades a comandaments policials per detenir delinqüents.

Així mateix, les sospites de corrupció de guàrdies civils han quedat, per ara, en una possible irregularitat en un atestat o un presumpte delicte de falsedat pel qual hi ha 15 agents imputats, a qui també es va punxar el telèfon. Una investigació d'una comissaria de Policia Nacional no va trobar proves de corrupció.

Notícies relacionades

Per ara, només tres mossos han estat detinguts: el subinspector Josep Ranea, subcap de la comissaria de Vilanova i la Geltrú; el caporal Mauricio Llopis i l'agent José Antonio Molina. Dos sergents del cos estan sent investigats. Aquests tres mossos, a canvi de diners, droga i regals, informaven la banda de si se'ls investigava.

Així, el subinspector mirava les bases de dades per veure si algun dels membres de la xarxa estava sent investigat o si alguna matrícula de cotxes que els seguien era d'un vehicle policial. A canvi, rebia diners -«el sobre»- o regals com una Play Station.