La gestió de les deixalles nuclears

Els residus de Vandellòs 1 podran tornar de França en un sol tren

El reprocessament ha reduït el volum dels materials a uns 100 bidons

Espanya pagarà una sanció milionària perquè el destí final, l'MTC, s'ha endarrerit

Magatzem d’Hague, a França, on es conserven, enclaustrats i apilats en bidons de base circular, els residus de Vandellòs 1.

Magatzem d’Hague, a França, on es conserven, enclaustrats i apilats en bidons de base circular, els residus de Vandellòs 1. / DUPONT CYRILLE / AREVA

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
HAGUE

Els residus de la nuclear Vandellòs 1 que es conserven a la planta de processament d'Hague, a Normandia (França), podran tornar a Espanya en un únic tren i en una operació relativament senzilla. Una vegada tractades, les milers de tones de materials radioactius portades a França durant els 20 anys d'activitat de la difunta central han quedat reduïdes a uns 100 bidons que caben en quatre vagons, explica Lionel Gaiffe, director industrial de la planta d'Hague, propietat de l'empresa pública Areva. Per portar els residus de Vandellòs 1 es van haver de fer 140 viatges entre els anys 1974 i 1994.

Segons un acord subscrit el 2005, pròrroga d'un altre d'anterior del 1994, Espanya haurà de fer-se càrrec de les seves deixalles l'1 de gener del 2011 si no vol patir una penalització diària de 60.000 euros.

Malgrat això, els materials no podran tornar a Espanya fins que estigui operatiu l'MTC (el magatzem temporal centralitzat), un procés que suposa almenys quatre anys entre l'elecció del municipi guanyador, la licitació i la construcció. No hi ha cap altra opció: els residus no es poden portar a les ruïnes de Vandellòs 1, en fase de desmantellament, ni a les instal·lacions de cap altra central perquè ni hi ha espai ni voluntat d'acceptar-los. Tampoc es poden quedar a França, ni que sigui pagant, perquè la legislació europea obliga que els països s'encarreguin de les seves deixalles respectives. És clar que Espanya no es va imaginar el 1994 que l'elecció de MTC seria tan laboriosa.

NO TENEN BANDERETA / Els materials de Vandellòs estan a Hague, però és impossible determinar-ne el lloc exacte perquè els residus de les diferents centrals es barregen en els processos de reciclatge o inertització. De fet, Espanya no rebrà el mateix material que va enviar les dècades passades, sinó unes deixalles amb una quantitat de radioactivitat semblant, explica Gaiffe. «Els bidons on es conserven no tenen una bandereta», resumeix. Els governs espanyol i francès negocien actualment la fiança de 60.000 euros i el tipus de material exacte que ha de tornar.

Els residus nuclears que es conserven a Hague sense perspectives de reaprofitament, entre ells els de Vandellòs 1, estan emmagatzemats en dues instal·lacions similars al que serà el futur MTC. Les deixalles van ser desposseïdes del seu potencial energètic, després es van vitrificar (es van barrejar amb vidre a altes temperatures) i finalment van ser introduïdes en uns bidons d'acer d'un metre i mig d'alt. Tots els passos estan robotitzats. Segons Areva, el trasllat dels bidons no seria més complex que els viatges que es fan cada dia des de les centrals que porten a Hague el seu combustible gastat. De fet, les sitges amb els bidons es poden visitar.

Notícies relacionades

SENSE PLUTONI / Les deixalles originals de Vandellòs 1 s'han reduït a la mínima expressió perquè se'ls han extret els materials amb interès energètic (urani i plutoni). D'acord amb el contracte original per al tractament de residus, aquests elements van passar a mans franceses i van ser utilitzats per alimentar les conegudes com aplantes Mox.

Vandellòs 1 va ser l'única nuclear espanyola que durant el seu període d'activitat va enviar els residus a França per ser processats. A la resta es va optar per conservar-los en unes piscines condicionades a les mateixes centrals. La majoria estan al caire del col·lapse, una situació que només es resoldrà amb l'MTC.