Anàlisi

Per què Ascó pot i ha d'acollir l'MTC

2
Es llegeix en minuts
ANTONI TAHULL

El Pla Nacional de Residus Nuclears estableix que els residus radioactius d'alta activitat s'emmagatzemin durant 15 o 20 anys a les piscines de les centrals, i que passat aquest període -en el qual la radioactivitat i la calor es redueixen a la sisena part cada 10 anys- es guardin en una instal·lació especialitzada. En aquesta instal·lació hi estaran fins a 60 anys, transcorreguts els quals se'n decidirà l'emmagatzematge definitiu, el reprocessament per recuperar l'energia romanent (més del 80% de la que l'urani tenia en el seu origen) o altres solucions que el desenvolupament de la tècnica pugui facilitar.

Des d'un punt de vista tècnic, el magatzem temporal centralitzat (MTC) és una solució especialment segura que garanteix tant la protecció contra les radiacions ionitzants com l'evacuació de la calor residual i la protecció física d'aquests elements. L'entorn de l'MTC no es veurà afectat per un increment del nivell de radiació, ni es generarà cap risc que en termes objectius no sigui assumible. El seu impacte serà molt inferior al de les centrals nuclears en funcionament, que han demostrat durant més de 30 anys ser completament compatibles amb l'entorn. Un estudi epidemiològic recent de la Universitat Rei Joan Carles i el Consell de Seguretat Nuclear demostra que no existeix cap afectació en la salut de la població situada al voltant de les centrals ni sobre el ­medi físic.

Notícies relacionades

Podem afirmar, doncs, que l'MTC és una instal·lació que garanteix la seguretat, flexibilitza la gestió del combustible gastat mentre es prenen les decisions sobre el seu tractament a llarg termini i crea oportunitats perquè en el mitjà termini es puguin aprofitar els avenços tecnològics que sens dubte es produiran. A més a més, permetrà obtenir energia romanent i facilitarà el disseny del magatzem definitiu, al qual la radioactivitat, la calor i el volum dels residus arribaran reduïts de forma molt significativa. I Ascó té un avantatge addicional per acollir l'MTC: en el seu entorn ja existeixen tres reactors nuclears operatius. Això significa que existeix una cultura, una tecnologia i una experiència de persones que durant molt de temps han dedicat el seu esforç a la indústria nuclear. La xarxa de comunicacions, per carretera i ferrocarril, és també l'adequada. Amb l'MTC es crearan un centre d'investigació tecnològica i un parc empresarial, amb inversions totals pròximes als 1.000 milions d'euros, que conformaran un important focus de desenvolupament i d'ocupació qualificada. Tots dos s'haurien de dissenyar amb visió de país i irradiar la seva activitat tant a les nostres universitats com a les empreses que avui desenvolupen investigació avançada en el camp dels materials i de l'equipament per a la indústria energètica.

L'anunci que el Ministeri d'Indústria preferiria que l'MTC s'emplacés a Zarra (València) no és bo. Seria lamentable que la decisió final es prengués tenint en compte la proximitat de les eleccions autonòmiques de Catalunya i que hi predominessin els criteris polítics per sobre dels tècnics, que col·loquen Ascó com l'opció òptima.