Les conseqüències econòmiques

Hotels i càmpings temen perdre clients per l'avançament del curs

Els establiments del litoral es preparen per a un descens del turisme familiar

El director general de Turisme afirma que la 'setmana blanca' obre una oportunitat

Tres famílies de Barcelona esgoten les seves vacances al càmping S’Abanell, de Blanes.

Tres famílies de Barcelona esgoten les seves vacances al càmping S’Abanell, de Blanes. / click art foto / david borrat

3
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ
BARCELONA

l'avançament del curs una setmana, al 7 de setembre, és tota una novetat que afronten amb preocupació els hotelers que basen en el turisme familiar una bona part de la seva oferta. La incògnita és fins a quin punt afectarà el negoci l'avançada marxa d'estiuejants amb nens en un mes en què es concentren el 17% de les vacances estivals.

«La primera quinzena de setembre generalment era bona, ara l'avançament a les escoles ens pot alterar moltes coses», reconeix Martí Sabrià, gerent del Grup Costa Brava Centre. Calcula que l'èxode familiar es començarà a produir ja mateix, perquè els pares hauran de fer compres i preparar la tornada al col·legi dels nens. Per si no fos prou, aquest any la Diada cau en dissabte i no hi haurà pont.

Els ànims són similars a la Costa Daurada. Després de vorejar la màxima ocupació a l'agost, amb xifres de fins al 94%, Joan Antoni Padró, vicepresident de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, afronta amb «dubtes» el mes de setembre. No obstant, el fet que cada vegada més viatgers reservin a ultimíssima hora impedeix fer previsions sobre el que realment passarà d'aquí dues setmanes.

La caiguda de la demanda del turisme familiar català es podria mitigar en part amb l'arribada d'aquells que viatgen en parella o de grups d'amics, així com amb el turisme estranger. Per atraure aquests grups, les ofertes s'intensifiquen aquests dies, tant als aparadors de les agències com a internet.

QUINZE DIES AL MARÇ / El director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, reconeix que és una «incògnita» què passarà perquè aquesta situació és completament nova, encara que es mostra optimista: «Em sorprendria que tingués una incidència important».

El nou calendari, afegeix Vilalta, pot representar «una oportunitat per als destins de costa», en referència als 15 dies en què tindran lloc les vacances d'hivern (prop de 450.000 escolars les farà del 28 de febrer al 4 de març, i més de 750.000, del 7 a l'11 de març). La Generalitat s'ha posat en contacte amb els hotelers per animar-los que aprofitin aquella quinzena en què els nens no tenen classes. L'oferta de turisme familiar o esportiu que funciona durant el mes de setembre es pot traslladar a març, opina Vilalta. Per qüestions del clima, fonts del sector creuen que es veurà més beneficiat el turisme de neu.

L'EXEMPLE DE FRANÇA / Els càmpings no tenen gens clar que puguin recuperar a l'hivern els clients que marxin abans al setembre. A França, on lasetmana blancaja està consolidada, les famílies tenen l'hàbit de viatjar aquells dies. Està per veure si els catalans optaran per sortir o per quedar-se a casa en les vacances del mes de març, apunta Javier Caballé de Pol, president de l'Associació de Càmpings de Barcelona. El que sí que té per segur és el que passarà d'aquí uns dies: «Setembre el considerem perdut».

Als apartaments turístics de la Costa Daurada, en canvi, no es preveu un descens de les reserves, segons explica el president de l'associació que els representa, Josep Graset, ja que els clients catalans en aquesta època de l'any són una minoria. La majoria prové de la resta d'Espanya i de França, Alemanya i el Regne Unit.

Notícies relacionades

TURISME RURAL / Tampoc el sector del turisme rural veu el nou calendari escolar com una cosa negativa. Malgrat que la majoria dels turistes rurals de Catalunya són catalans (i per aquest motiu pot notar més el descens de reserves), el sector està satisfet: «Un dels problemes del turisme rural és que hi ha molta concentració a l'estiu, Setmana Santa i els ponts», diuen fonts de l'organització Top Rural, així que les vacances del mes de març obren més oportunitats.

L'organització d'establiments rurals, que agrupa uns 10.000 allotjaments a Espanya (1.389 a Catalunya), reconeix que no tots es veuran afectats de la mateixa manera: és molt possible que amb el canvi de dates les cases rurals de la costa hi surtin perdent, mentre que les de l'interior se'n beneficiïn. A la tardor i l'hivern, les cases de muntanya estan més ocupades, situació que s'inverteix a l'estiu, on el litoral cobra més protagonisme.