editorial

La incògnita del calendari escolar

 L'opinió del diari s'expressa només als editorials.  Els articles exposen posicions personals. 

1
Es llegeix en minuts

La tradicional rutina de l'inici del curs escolar es veurà afectada aquest any pels canvis radicals que experimentarà el calendari, a iniciativa de la Conselleria d'Educació. El curs començarà abans, d'aquí una setmana, i tindrà un parèntesi al mes de març, dividit en dos segments segons la zona de què es tracti. La denominadasetmana blanca, a meitat de camí entre les festes de Nadal i Setmana Santa, representa una novetat que no només afectarà alumnes i professors, sinó la societat en el seu conjunt. La incidència del calendari escolar és enorme, les seves ramificacions són múltiples i implica el conjunt del teixit econòmic. Davant la nova situació (un període de vacances sense tradició i allunyat de les pautes acostumades), els pares s'hauran d'organitzar per donar atenció a uns fills que disfrutaran d'aquest descans en el trimestre que fins ara era el més llarg del currículum educatiu anual.

¿De quina manera? És aquí on s'obre un interrogant que solament podrem resoldre d'aquí uns mesos. Serà llavors quan podrem valorar l'afectació del nou calendari sobre el conjunt de la societat. Ara com ara, amb l'inici del curs el 7 de setembre, és evident que la temporada d'estiu s'ha reduït i que els primers 15 dies d'un mes que solia ser bastant productiu per al sector s'han esfumat per a moltes destinacions turístiques. Amb lasetmana blancaes poden veure beneficiats els negocis relacionats amb la neu i determinades opcions rurals, així com les empreses que organitzin estades lúdiques i campaments, però està per veure com i de quina manera s'instal·larà en l'imaginari col·lectiu aquest recés hivernal. En altres països amb més experiència en la distribució de períodes lectius, com França, són bastant habituals els desplaçaments familiars. Entre nosaltres, la reacció dels afectats és una incògnita que marcarà el desenvolupament del curs.

El nou calendari escolar vol representar una racionalització de l'ensenyament i té, per descomptat, aspectes positius. Però convindrà que aquest primer any estiguem atents a les conseqüències econòmiques i socials, per veure el seu abast i per intuir si lasetmana blanca s'incorporarà amb normalitat a la nostra vida quotidiana.