MEDI AMBIENT

Una glacera del Mont Blanc amenaça d'inundar un poble

Comença el drenatge de la gran bossa d'aigua situada sota el bloc de gel

Un operari comença a retirar l’aigua de la glacera amb bombes, ahir.

Un operari comença a retirar l’aigua de la glacera amb bombes, ahir. / afp / jean-pierre clatot

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS
PARÍS

Els científics que alerten dels riscos del canvi climàtic han trobat un altre argument per reforçar la seva tesi. Atribueixen a l'escalfament de la Terra el perill que suposa l'existència d'una bossa d'aigua de 65.000 metres cúbics situada a l'interior de la glacera alpina de Tête-rousse, al Mont Blanc, que amenaça d'inundar el pròxim municipi francès de Saint-Gervais-les-Bains. Per evitar que una explosió de la bossa causi una catàstrofe, ahir van començar les tasques de bombament de l'aigua.

No es tracta d'una operació senzilla. Les tasques es fan a 3.200 metres d'altitud i contra rellotge, ja que s'han d'acabar al mes d'octubre per evitar les baixes temperatures i minimitzar el risc d'allau. Les tres bombes que han de drenar l'aigua han estat traslladades a la glacera en helicòpter i començaran amb la perforació d'una primera bossa de 25.000 metres cúbics d'aigua localitzada 75 metres per sota de la superfície de gel.

900 FAMÍLIES AFECTADES / Es tem que la glacera, cada vegada menys extensa, no pugui resistir la pressió de l'aigua i acabi cedint. Això provocaria una violenta riuada en una zona habitada per 900 famílies. S'estima que la pujada de les aigües podria arribar al municipi en un període d'entre 15 i 30 minuts. Des de l'inici de l'estiu, els veïns estan alertats i han d'estar preparats per abandonar les seves cases ràpidament en cas de sentir l'alarma.

Notícies relacionades

La seva angoixa va començar a disminuir ahir amb l'inici de les tasques de drenatge, a les quals s'ha destinat un pressupost de més de dos milions d'euros. Una vegada reduïda la pressió de la primera bossa, l'evacuació de l'aigua es podrà realitzar amb «més serenitat», segons explica l'alcalde de la localitat, Jean-Marc Peillex. La situació dels 40.000 metres cúbics d'aigua restants encara no s'ha pogut determinar amb exactitud.

Les pors tenen fonament. No seria la primera vegada que un fenomen d'aquesta mena es produeix als voltants d'una glacera. El 1892, aquesta mateixa vall va patir els efectes d'aquest tipus d'inundacions sobtades que va causar la mort de 175 persones, arrossegades per l'aigua i el fang. No obstant, els geòlegs del Centre Nacional d'Investigacions Científiques no han pogut precisar quan es podria trencar l'estructura de gel que manté l'aigua dintre d'aquesta particular glacera, que no consta d'una «purga d'aigua natural», de manera que requereix la mà de l'home per buidar-se.