LA LLEI D'EDUCACIÓ DE CATALUNYA
Les escoles catalanes podran barrejar alumnes de diverses edats i impartir noves matèries
Un decret desenvolupa la normativa, que té com a objectiu donar més autonomia als centres escolars
Les escoles catalanes podran barrejar alumnes de diferents edats, impartir noves assignatures i organitzar de la seva manera el temps i les matèries de cara al curs vinent, després de l'aprovació del decret d'autonomia dels centres educatius que ha decidit avui el consell executiu.
El citat decret desenvolupa un dels "eixos clau" del desplegament de la llei d'educació de Catalunya (LEC), que vol dotar de més poder els equips directius que decidiran sobre qüestions relacionades amb el vessant pedagògic, organitzatiu i de gestió.
Després de la reunió de Govern, el conseller d'Universitats, Innovació i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet, ha defensat l'autonomia i l'avaluació dels resultats com a elements "fonamentals" per a l'eficiència del diner públic davant l'actual escassetat de recursos. D'aquesta manera, es veurà els centres que són bons "i allà és on els pares voldran portar els seus fills", ha indicat el conseller.
Noves atribucions dels centres
Cada escola decidirà sobre l'ús d'espais als centres, l'assignació de les classes que impartirà cada docent, els càrrecs de responsabilitat i l'equip de govern més adequats per a la seva tasca educativa, selecció de personal i l'eventual sol·licitud als docents de requisits complementaris més enllà de la pròpia titulació.
Amb una estructura obligatòria mínima de director, secretari, cap d'estudis i dos departaments per a cada centre educatiu, la direcció podrà seleccionar el professorat substitut a partir d'una llista establerta.També tindrà la capacitat d'imposar sancions per faltes lleus o fins i tot proposar la incoació de l'expedient d'un docent en casos de faltes greus.
L'objectiu últim és millorar el rendiment i els resultats educatius de l'alumnat i la cohesió social, i per aquest motiu Educació posa eines al seu abast perquè cada centre organitzi els seus recursos en funció de les seves singularitats i necessitats.
Projecte educatiu propi
Per tant, el propòsit és que els centres aconsegueixin posar en pràctica amb èxit el seu projecte educatiu, que ha de definir la pròpia identitat i objectius, així com deixar clares les seves prioritats i els plantejaments educatius. Ha de permetre també la participació d'actors externs com la comunitat educativa, com ara associacions de pares, municipi, entitats i associacions, i el seu entorn.
En últim terme, ha d'establir aquells indicadors quantitatius de progrés que permetin determinar si s'han aconseguit o no els objectius marcats. Els indicadors de progrés seran analitzats a partir de l'avaluació, d'acord amb el que determini l'Agència d'Avaluació i Prospectiva de l'Educació, i que afectarà no només els centres, sinó el professorat i la direcció.
- Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’