INFRAESTRUCTURES

Foment amenaça de portar els controladors davant la fiscalia

El ministre Blanco denuncia baixes «organitzades» dels tècnics aeronàutics

El Prat a penes va registrar retards ahir malgrat l'absència de 28 empleats

El ministre José Blanco.

El ministre José Blanco.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

L' absència, la gran majoria per raons mèdiques, de 28 dels 61 controladors que ahir havien d'anar al seu lloc de treball en el torn matinal de l'aeroport del Prat a penes va tenir incidència a la terminal barcelonina, on únicament uns quants vols van experimentar lleugers endarreriments a l'hora de sortida. Malgrat això, el ministre de Foment, José Blanco, va censurar ahir «les baixes massives» i va recordar que Aena ja havia demanat a la inspecció de la Seguretat Social que les investigui i que, en funció dels resultats d'aquestes indagacions, els controladors podrien ser portats als tribunals.

Blanco, que des de fa mesos manté un pols amb els controladors, als quals al febrer va modificar les condicions de treball per decret, va afegir que estudiarà si demana a la Fiscalia que intervingui en l'assumpte, al sospitar que es tracta de «baixes organitzades» que es «van produint d'un centre de control a un altre». Divendres, per exemple, la falta de controladors va obligar a tancar l'aeroport Girona-Costa Brava durant una hora i mitja.

ACUSACIONS Aena va emetre ahir un comunicat en què insistia que l'acumulació de baixes, «que en la majoria de les ocasions es comuniquen sense el temps suficient per buscar substituts, té l'evident objectiu d'entorpir el trànsit aeri», i que el comportament absentista dels tècnics de la torre de control no només podia incidir sobre el trànsit de l'aeroport barceloní, sinó en tot l'arc mediterrani.

L'absència del nombre habitual de tècnics a la torre de control de Barcelona va provocar ahir demores de fins a una hora i mitja en una vintena de vols amb sortida o arribada a l'aeroport alacantí de L'Altet, on ja es van produir endarreriments durant la jornada de dissabte al faltar a la feina dos dels quatre controladors de la instal·lació. A l'aeroport mallorquí de Son Sant Joan la impuntualitat es va concentrar en una desena de vols.

Notícies relacionades

NEGOCIACIÓ DEL CONVENI Un portaveu de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA) va negar que es tracti d'una vaga encoberta que s'utilitzi com a arma de pressió en la negociació del conveni col·lectiu que es porta a terme amb Aena, perquè «els avanços han estat considerables en els últims dies» i en aquest escenari no té sentit recórrer a mesures d'aquest tipus.

La USCA atribueix el que està passant a l'«excés de treball» derivat dels canvis introduïts «unilateralment» al febrer pel Govern, cosa que provoca, segons el sindicat, que sorgeixin quadres d'«ansietat, arítmia i fins i tot depressió» i alerta sobre «un estiu complicat» si no s'introdueixen modificacions en l'organització dels torns de treball.