COL·LECTIUS

La capital de Mèxic legalitza les bodes gais per àmplia majoria

L'Església catòlica local titlla la reforma d'«aberració del tot inadmissible»

Membres del col·lectiu gai celebren la victòria a la capital de Mèxic.

Membres del col·lectiu gai celebren la victòria a la capital de Mèxic. / AFP / ALFREDO ESTRELLA

2
Es llegeix en minuts
TONI CANO
MÈXIC

La majoria d’esquerra del Parlament local va tornar a posar ahir la capital de Mèxic al capdavant de l’Amèrica Llatina a l’aconseguir la reforma d’un Codi Civil que ara diu simplement: «matrimoni és la unió lliure de dues persones». Així, l’Assemblea Legislativa del Districte Federal (ALDF) va aprovar la reforma de sis articles del codi local per permetre no tan sols els matrimonis entre homosexuals, sinó també el seu dret a adoptar fills.

Van fer falta diverses hores d’acalorada discussió, i mutus qüestionaments sobre les preferències sexuals, per acabar amb l’eliminació dels termes home i dona. La votació a favor gairebé va doblar la contrària (39 a 20) enmig dels crits de «¡sí, hem pogut!» de desenes de membres de col·lectius d’homosexuals que exhibien banderes a la tribuna de l’hemicicle. El conservador Partit Acció Nacional (PAN), que governa a nivell federal i al qual pertany el president del país, Felipe Calderón, va anunciar de forma immediata que recorrerà la reforma «per inconstitucional».

Diferents sectors van reaccionar irats davant el que suposa un dard al cor d’una societat summament masclista. El Col·legi d’Advocats va anunciar també el seu recurs i, a través del cardenal Norberto Rivera, l’Església va condemnar els canvis per «immorals» i per suposar una «aberració absolutament inadmissible», sobretot per la «perversa possibilitat que aquestes parelles puguin adoptar nens innocents». L’únic consol per al cardenal Rivera és que les unions homosexuals «no tenen futur», perquè «són pocs» els que recorren a aquesta fórmula.

Notícies relacionades

RERE ELS PASSOS D’ESPANYA A la capital de Mèxic han estat 623 les parelles que durant gairebé tres anys s’han acollit a la llei de societats de convivència que, a manera de primer pas, va aprovar també l’ALDF el gener del 2007. En el debat parlamentari es va tenir ahir molt en compte un dictamen que assenyala que en països llatinoamericans com l’Argentina i l’Uruguai es permeten les unions civils i certs drets a les parelles del mateix sexe, però que aquesta mesura no equival a un matrimoni, com sí que passa en alguns països europeus –com Holanda, Bèlgica, Espanya, Noruega i Suècia–, Sud-àfrica, el Canadà i en algun estat dels EUA.

També l’estat de Coahuila, al nord, facilita les unions civils. No obstant, les forces conservadores esperen ara, com també ho espera el cardenal, que aquesta reforma capitalina «sigui l’antídot» perquè els altres estats «no segueixin aquest pervers exemple». Com ja va passar amb la despenalització de l’avortament, que va ser aprovada també pel legislatiu de la capital el 2007, però que, a continuació, va provocar un moviment de reacció que ha acabat per imposar lleis regressives a la major part del país.