ACORD PER preservar l'entorn dels jardins
Girona protegeix la Devesa davant el pas subterrani de l'AVE
Patrimoni imposa canvis per reduir la tala d'arbres i l'impacte visual

Obres de l’AVE al centre de Girona pròximes a l’estació del tren. /
El projecte de construcció i el pas de l’AVE pel cor del jardí històric de la Devesa de Girona era agressiu i no incloïa mesures de protecció de l’entorn. Aquesta és la conclusió a què va arribar la comissió de Patrimoni de Girona, que va decidir unir esforços amb Adif i amb l’ajuntament per modificar la proposta i adaptar-la a les exigències d’un bé cultural d’interès nacional que necessita protecció.
El tren ha de passar obligatòriament per sota de la Devesa per qüestions geològiques perquè hi ha una falla al subsòl de la ciutat que impedeix canviar el traçat. Encara que l’alta velocitat circularà uns 40 metres per sota del parc, distància suficient per evitar que pugui afectar els prop de 2.500 plàtans protegits, el projecte obliga a instal·lar estructures permanents i necessitarà utilitzar la superfície del parc urbà durant el procés de construcció.
Al tractar-se d’un parc protegit, les obres necessitaven el vistiplau de Patrimoni. L’aprovació ha arribat, però no sense abans variar el projecte. La proposta inicial preveia talar entre 30 i 50 arbres i, a més a més, construir garites per a la sortida d’emergència i per a l’estació de bombament d’aire.
«No era admissible, havíem de minimitzar l’impacte», va explicar el titular del Departament de Cultura de la Generalitat a Girona, Miquel Sitjar. Els canvis inclouen talar només una desena d’arbres i el compromís exprés d’Adif de replantar-los una vegada finalitzades les obres. En lloc de garites a la sortida d’emergència i a l’estació de bombament, posaran una tapa enreixada arran de terra. «No hi pot haver volums que causin impacte visual», va detallar Sitjar.
PAS DE CAMIONS / Patrimoni també fa una proposta que no és de compliment obligat: proposa buscar una ruta alternativa per al pas de camions durant les obres per evitar que les tones de terra i runa travessin la Devesa. La Generalitat defensa que amb aquests canvis han aconseguit «la millor opció» perquè combinen l’interès general d’unir Girona i Europa amb l’alta velocitat amb l’interès cultural minimitzant l’impacte sobre el patrimoni.
La Plataforma Salvem la Devesa i l’associació de veïns del barri creuen que protegir els arbres és una de les prioritats per garantir el futur del parc. Per això qualifiquen de bona notícia que es tallin entre un 60% i un 80% menys d’arbres. El president, Josep Plazas, va dir que Patrimoni s’ha convertit en l’únic organisme que està impedint que es facin «barbaritats» al pulmó verd de la ciutat.Més informació a la pàgina 33.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
- Boom turístic Els hotels sumaran 52.000 habitacions fins al 2028 a tot Espanya
- Tribunals El jutge imputa Montoro per manipular lleis en favor d’empreses
- Escàndol sexual Detinguda una dona a Tailàndia per fer xantatge a monjos budistes
- Investigació L’oposició russa va alertar de la relació de Txepurnoi amb Putin