Investigació

L’oposició russa va alertar de la relació de Txepurnoi amb Putin

L’organització va avisar l’agrupació local del PSOE d’Alacant dels vincles del president de la Casa de Rússia amb el Kremlin després de ser guardonat

El president dels Russos Liures va denunciar en una carta l’agent d’influència del Kremlin

L’oposició russa va alertar de la relació de Txepurnoi amb Putin
5
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

"Totes les persones que estan vinculades, d’una manera o altra, amb l’Ambaixada de Rússia [a Espanya] són agents d’influència del Kremlin; hi ha una guerra freda a Europa i una guerra calenta a Ucraïna; Rússia està compromesa en la destrucció de la UE i qualsevol polític espanyol que entri en contacte amb aquestes persones s’exposa a la influència d’aquesta gent, que exerceixen les seves tasques [d’ingerència en el nostre país] sense que ningú els inquieti i amb un gran sentiment d’impunitat". Amb aquestes paraules ha reaccionat a El Periódico (del mateix grup editorial que Información) Aleksei Nesterenko, president de Russos Lliures, la principal organització opositora russa a Espanya, a la publicació dels missatges entre Aleksandr Txepurnoi, president de la Casa de Rússia a Alacant, i els seus interlocutors de Pravfond, organització sancionada per la UE des del 2023.

Nesterenko recorda que aquest mateix gener, després que Txepurnoi i la Casa de Rússia d’Alacant fossin condecorats per la Secretaria d’Immigració del PSOE també d’Alacant, va enviar una carta a aquesta formació política, tant a la seu d’Alacant com a la federal de Madrid, per recordar-los el seu perfil i les seves activitats. En la missiva s’indica que la Casa de Rússia estava "estretament vinculada" amb institucions governamentals russes sancionades considerades agents clau pel que fa a "la promoció de la influència tova del règim de Putin".

Pràctiques poc transparents

El text també es fa ressò de la poc ortodoxa pràctica que la Casa de Rússia d’Alacant ofereixi "a títol onerós els serveis gratuïts del Govern rus, com ara la tramitació de documents i passaports", que segons la seva opinió "és una mostra clara d’activitats no gaire transparents en territori espanyol". "Ens sembla profundament inquietant que una organització que recolza i promou aquestes ideologies [d’odi i discriminació] sigui reconeguda per una institució política que històricament ha defensat els principis democràtics i els drets humans", acaba dient la carta.

Quan l’Associació de Russos Lliures va enviar la carta al PSOE d’Alacant, amb data 18 de gener del 2025, el secretari general encara era Miguel Millana, que dimitiria del càrrec uns mesos després. Consultat respecte a la placa de reconeixement que la Secretaria d’Immigració del seu partit va entregar el desembre del 2024 a la Casa de Rússia d’Alacant per la seva "invalorable trajectòria d’entrega i dedicació en benefici de la integració de persones migrants a la ciutat d’Alacant", assenyala que van fer "un acte provincial de reconeixement a entitats que integren migrants, i aquest seria un de tants", tot i que "la majoria van ser per a associacions llatinoamericanes", va dir ahir sobre un esdeveniment en què indica que van donar "cent diplomes o més", i per això no recorda especialment, afirma, Aleksandr Txepurnoi, el president de la Casa de Rússia, que és dins del pla de seguretat de les forces i cossos de la seguretat de l’Estat com a possible objectiu arran de la invasió russa a Ucraïna.

Segons indica Millana, "com a secretari general vaig acudir a fòrums de solidaritat amb Ucraïna i al principi venien representants d’entitats russes, però després la cosa va derivar cap a una enemistat clara entre associacions de russos i ucraïnesos, i a partir d’aquí no vaig anar a cap acte més".

El socialista recorda que Ucraïna sempre ha tingut un suport estatal molt important del govern d’Espanya i de la Generalitat Valenciana quan la dirigia Ximo Puig (PSOE). Així mateix, es va referir que la política del seu partit no ha variat en el sentit d’anar clarament contra la invasió russa d’Ucraïna, i que sempre ha sigut ferma en aquest assumpte i amb unes pautes clares, fins i tot amb restriccions als comptes bancaris de ciutadans russos, que tenen una gran presència a la província a la zona del Baix Segura. Un altre exemple que va esmentar en política exterior és la denúncia per part del president Pedro Sánchez del diferent tracte que la Unió Europea té amb el conflicte de Palestina.

Txepurnoi també va aconseguir establir relacions amb el PP. De fet, l’alcalde, Luis Barcala, va assistir el 2019 a la inauguració de la nova seu de la Casa de Rússia d’Alacant. Consultat el regidor, no va fer cap declaració sobre el tema.

Tampoc la Universitat d’Alacant ha volgut entrar a fer-ne cap mena de valoració malgrat que el representant rus va destacar especialment en els seus escrits a Moscou el fet que la institució va cancel·lar, el maig del 2023, una exposició fotogràfica després de la polèmica creada al voltant de l’artista Dmitró Kozatski, membre del batalló Azov, després de ser alliberat d’una presó russa. Sota el títol 86 dies de setge, mostrava imatges dels horrors del cèrcol amb què les tropes russes van sotmetre la ciutat de Mariúpol al principi de la guerra d’Ucraïna.

Notícies relacionades

Un altre dels "èxits" que Txepurnoi esmenta en els seus missatges consisteix en l’"organització i participació" d’una xerrada contra l’OTAN al Campello, en la qual va intervenir, entre d’altres, el professor d’història Julián Jiménez, que va assegurar ahir a aquest diari que aquest acte no va ser organitzat per la Casa de Rússia ni tenia cap relació amb aquesta entitat, sinó que es va fer per iniciativa d’una associació sociocultural de la localitat. El docent indica que hi va assistir amb por perquè va rebre amenaces de mort a les xarxes socials, en espanyol i en ucraïnès, per part de grups d’extrema dreta, incloent-hi "grups ucraïnesos que s’identificaven amb el batalló Azov, un grup que porta simbologia nazi, per haver-me atrevit a explicar el context de la guerra amb una explicació didàctica, com a professor d’història que soc, capaç de relatar esdeveniments, sobre la situació que es viu. Perquè ni els bons són tan bons, ni els dolents són tan dolents", va dir.

Així mateix, Jiménez, que pertany a una assemblea antifeixista, va indicar que creu que Txepurnoi, amb qui ha coincidit en altres actes, ni tan sols va estar en aquesta xerrada o no ho recorda, ja que han passat dos anys (va ser el maig del 2023). El diari Información ha trucat i ha enviat missatges de nou al president de la Casa de Rússia per obtenir la seva versió, però no ha rebut cap resposta.