DIA D'EXÀMENS AL PAÍS VALENCIÀ

Milers de catalans opten per treure's el nivell C a València

Gairebé 5.000 persones van fins a Vinaròs per fer les proves lingüístiques

Molts examinats creuen que aprovar fora de Catalunya és més senzill

Una imatge de l’examen per obtenir l’equivalent al nivell C de Catalunya, a Vinaròs, el novembre passat.

Una imatge de l’examen per obtenir l’equivalent al nivell C de Catalunya, a Vinaròs, el novembre passat. / mediterrani

3
Es llegeix en minuts
ANNA LLUÍS
TORTOSA

El País Valencià, i molt especialment Vinaròs (Castelló) per proximitat geogràfica, rep avui un nombrós contingent de catalans desplaçats per presentar-se a les proves de català de Cicle Mitjà que convoca la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. Vinaròs ha registrat aquest any 2.005 matriculats catalans per obtenir aquest certificat equivalent al del nivell C a Catalunya. En el conjunt de proves lingüístiques, aquest any són 5.081 els catalans matriculats a la Comunitat Valenciana.

Vinaròs (28.000 habitants) és, darrere de València, la localitat valenciana amb més matriculats en números totals a causa precisament de la seva proximitat amb Catalunya. Una dada resulta força eloqüent: dels 5.217 inscrits per a les proves dels diferents nivells en aquesta localitat castellonenca, 4.438 procedeixen de Catalunya. La prova que avui se celebra a l’institut d’ensenyament secundari Leopold Querol és la més concorreguda perquè el nivell C és el més perseguit, seguit pel nivell D. Pràcticament la meitat dels inscrits ja es van presentar a la primera convocatòria, al mes de juny, i avui té lloc la segona i última avaluació del 2009 d’aquest grau al País Valencià.

L’autèntica magnitud del desplaçament dels veïns del nord a la recerca d’un «apte» a les diferents proves de català realitzades a la Comunitat Valenciana la dóna el fet que aquest any a Catalunya s’han inscrit 12.162 persones als exàmens per a tots els certificats, 6.134 per al de nivell C. Entre els aspirants hi abunden mossos d’esquadra, infermeres i funcionaris de la Generalitat, o aspirants a ser-ho.

¿Per què es produeix aquesta migració? En un fòrum a internet, precisament de mossos, s’hi pot trobar una idea molt estesa a Catalunya. «Els exàmens al País Valencià són més fàcils», comenta un aspirant a policia autonòmic.

La presumpta facilitat de les proves que al·leguen alguns dels examinats és una idea generalitzada que ve de lluny. «M’hi vaig presentar fa uns anys i hi anàvem en massa perquè ja es comentava que era més fàcil aprovar», explica el Xavi, un mosso que va superar la prova de nivell C. La Lucía i l’Ana, dues infermeres de Tortosa, defensen la mateixa tesi. «No em vaig preparar i vaig aprovar», assenyala la Lucía. «Jo em vaig presentar al nivell D fa uns 10 anys perquè allà no hi havia prova de fonètica ni d’història i aquí els exàmens tenien fama de ser molt difícils», comenta l’Ana.

L’ESTADÍSTICA / Amb tot, l’estadística sembla que desmenteix que aprovar al País Valencià sigui més fàcil. Dels aspirants de l’any passat a Catalunya van aprovar-ne el 48% (el 41% al nivell C i el 40% al D), mentre que a València els catalans que se’n van sortir van ser el 35,6% dels examinats (el 41% a l’equivalent al nivell C i el 23% al D).

Notícies relacionades

El Xavi, l’agent dels Mossos, introdueix una possible explicació per al periòdic èxode lingüístic: «La dificultat em va semblar similar als dos llocs, perquè em vaig examinar a tots dos, però l’exigència en la correcció era diferent. Vaig aprovar al País Valencià amb els mateixos coneixements amb què vaig suspendre a Catalunya».

Segons la Conselleria d’Educació valenciana, les causes del desplaçament massiu de catalans estarien en el fet que així tenen dues oportunitats més d’obtenir la certificació i que, a més a més, a la Comunitat Valenciana el sistema és més simple: no hi ha preinscripció i, per tant, s’admet a examen tots els que s’hi presenten, assenyalen. Afegeixen també el fet que les taxes són més baixes que a Catalunya: 10, 69 euros per cada nivell i el pagament dels drets d’examen per al primer període, al juny, dóna dret a repetir la prova al novembre.