L'ADN de la setmana // PERE Puigdomènech

AH1N1

1
Es llegeix en minuts
PERE Puigdomènech

En el número de la revistaNaturede la setmana passada es presentava un treball molt detallat,

dut a terme per grups britànics, xinesos i americans en què es comparaven el virus AH1N1 de la grip, que s’ha acabat convertint en pandèmia, amb els centenars de virus de la grip que es coneixen. La publicació coincideix amb la notícia de la primera víctima mortal relacionada amb la grip a Espanya. Les conclusions de l’article ens donen indicacions sobre l’origen del virus, però també sobre què hauríem de fer per intentar evitar pandèmies similars en el futur.

Ja des del començament de l’actual epidèmia es va parlar d’un nou virus que procedia del porc. El virus de la grip, que infecta porcs i aus a més d’afectar els humans, té la seva informació genètica repartida en diferents trossos, cosa que fa més fàcil que es produeixin intercanvis d’aquests fragments entre individus infectats. L’estudi compara el genoma dels fragments amb els virus coneguts. Amb aquesta comparació, confirma que el virus extret de pacients dels EUA i de Hong Kong és el mateix i comparteix elements de virus presents en el porc i d’altres virus que va adquirir en el seu pas per aus.

Notícies relacionades

De la comparació de totes les dades, els autors dedueixen que el virus ha seguit un camí conegut entre diferents espècies i que no té res que pugui semblar d’origen artificial. Cada vegada que sorgeix un nou virus, com va passar amb la sida, hi ha veus que parlen de conspiracions o finalitats perverses. L’AH1N1 no té res d’això. A més, és possible que circulés entre les poblacions humanes des de feia mesos.

Aquests dies també hi ha hagut veus mexicanes que han criticat el seu Govern per haver assumit que el seu país era l’origen de l’epidèmia. El que sembla és que el transport d’animals d’un continent a un altre, la manca de control de la malaltia en els porcs i la promiscuïtat entre humans i porcs en certs llocs poden accelerar l’aparició de noves variants del virus. Ara fa falta esperar que la mortalitat de l’actual pandèmia segueixi baixa i que aprenguem de l’experiència per retardar noves pandèmies.