SUCCESSOS

Detingut a Moscou l'exnúmero dos de la màfia russa a Espanya

Tariel Oniani, que havia viscut a BCN, va aconseguir fugir de l'operació Vespa

La policia el va arrestar acusat d'organitzar el segrest d'un empresari

CAPTURAT  A dalt, detenció d’un grup de mafiosos, entre ells Tariel Oniani. A sota, l’arrestat, a la presó.

CAPTURAT A dalt, detenció d’un grup de mafiosos, entre ells Tariel Oniani. A sota, l’arrestat, a la presó.

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

Després de quatre anys en recerca i captura, Tariel Oniani, el criminal georgià considerat número dos de la màfia russa a Espanya des de principis dels 90 fins al 2005, ha estat finalment detingut. Oniani, l'únic dels membres de l'organització mafiosa que va aconseguir fugir de les batudes portades a terme a Barcelona, Alacant i Màlaga en el marc de l'operació Vespa, va ser arrestat dimecres passat juntament amb dos dels seus guardaespatlles a Moscou. Aquestvor i zakonen(lladre de llei; denominació russa de cap mafiós) va caure a casa seva, una vivenda en una urbanització de luxe del barri Gorki 2, als afores de la capital.

PETICIÓ DE 356.000 EUROS

Agents de la Brigada contra el Crim Organitzat de la policia russa van portar a terme la detenció. Oniani va ser arrestat sota l'acusació d'organitzar el segrest, el 29 de maig, d'un empresari georgià a la família del qual es va exigir el pagament de 500.000 dòlars (356.000 euros).

Aquesta no és la seva primera detenció a Rússia. El juliol del 2008, Oniani ja va ser capturat mentre participava en una cimera delladres de lleique ell havia organitzat en un vaixell restaurant per evitar una guerra entre clans.

L'arrestat, que després de la seva fuga havia obtingut la nacionalitat russa, s'havia canviat el cognom Oniani pel de Mulukhov en un intent de despistar la justícia espanyola, la georgiana i la Interpol. Totes el buscaven des que, l'any 2005, algú que estava al corrent de la investigació el va avisar que estaven a punt de detenir-lo en el marc de l'operació Vespa. Aquella nit, va fugir de la seva mansió de Barcelona abans que arribessin els agents. Els responsables de la investigació saben que va ser alertat per algun funcionari corrupte que, de moment, no ha estat identificat. Oniani va tornar a Rússia on, valent-se del seu títol delladre de lleiva tornar a dirigir el clan Borov.

Notícies relacionades

BLANQUEIG DE DINERS

L'operació Vespa va desmantellar la trama que la màfia russa tenia en la costa catalana, valenciana i andalusa per blanquejar, amb inversions en la construcció, restaurants i la venda de cotxes, els diners obtinguts de forma il.lícita a Rússia. Van ser detingudes una trentena de persones (russos, georgians i espanyols). Aquesta acció policial va posar sobre la taula una xarxa de corrupció a la subdelegació del Govern a Barcelona. Es va arrestar dos funcionaris i l'exsubdelegat del Govern Eduard Planells, que va ser imputat per facilitar presumptament permisos de treball a membres d'aquesta màfia.