QUERELLA PER L'HERÈNCIA D'UN PIONER DE L'AUTOMOCIÓ

La directora del MNAC declara davant la justícia per l'oferiment d'un quadro de Casas al centre

L’obra L’autoretrat de Casas amb Pere Romeu en un automòbil Charron.

L’obra L’autoretrat de Casas amb Pere Romeu en un automòbil Charron. / ARXIU

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

Francisco Serramelera Abadal, conegut com a Francisco Abadal, va amassar una important fortuna. Aquest pioner de l'automoció, que va néixer a Barcelona el 1880 i va morir el 1989, va fundar la seva pròpia marca de cotxes: Abadal y Cía. La batalla per la seva herència es lliura ara als jutjats. Ahir es va escriure un altre capítol d'aquesta història amb la declaració com a testimoni de la directora del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Maria Teresa Ocaña.

En el llegat de l'avi Abadal hi ha una pintura de Ramon Casas del 1901 i que representa l'artista i el seu amic Pere Romeu en un automòbil Charron. Una còpia està exposada al cafè modernista Els Quatre Gats, però l'original està penjat a l'apartament on viu Pilar Esponera, viuda del fill i hereu d'Abadal.

L'advocat

El 2006, aquesta dona, a través del seu amic i advocat Joan Centelles Bech (un coronel retirat que va ser cap de secció de l'Estat Major), va oferir la valuosa pintura de Ramon Casas al MNAC sense comptar amb el consentiment de Pilar Abadal, filla seva i néta del fabricant de cotxes. Fa uns mesos, Abadal va presentar una querella contra el lletrat en què l'acusa d'ordir un pla amb el fi d'apoderar-se dels béns de la seva mare"aprofitant la seva situació d'avançada edat"i el possible deteriorament de les seves facultats mentals. L'advocat nega totes les imputacions.

Notícies relacionades

La querella precisa que a l'assabentar-se Pilar Abadal de la intenció de l'advocat de vendre el quadro de Casas, va remetre amb data 31 d'octubre del 2006 a Narcís Serra, llavors president del patronat del MNAC, una carta per indicar-li que la seva voluntat era no vendre el quadro.

En un principi, havia de comparèixer ahir al jutjat Narcís Serra, però no ho va fer, al comunicar que ell no va participar de forma directa en les negociacions. Sí que hi va declarar la directora del museu, que va aclarir que li constava que el MNAC havia tingut interès a adquirir el quadro i que l'operació la va portar la fundació Amics del MNAC, presidida per Miquel Roca Junyent, però que es va desistir de l'operació quan es va rebre el burofax on Pilar Abadal mostrava la seva oposició a la venda.