FAUNA
Un exemplar de pelicà extraviat s'instal·la a Lleida
La raríssima au, que prové de l'Europa oriental, no se separa d'un grup de cigonyes

El sorprenent pelicà, amb diverses cigonyes a l’església de Torres de Segre (Segrià).
El pelicà més observat i analitzat dels últims anys ha recorregut bona part d'Europa, possiblement des de Grècia o Romania, per instal.lar-se a les comarques del sud de Lleida en companyia d'una colònia de cigonyes. On van elles, hi va ell.
Els pelicans, aus de plomatge blanc i bec vistós, són tan estranys a la península Ibèrica que la presència de l'exemplar ha mobilitzat ornitòlegs arribats de tot Espanya. "No és la primera vegada que s'observa un pelicà a Catalunya, però les cites fidedignes de les últims dècades són realment escasses", explica el biòleg Joan Estrada, de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i l'associació Egrell. La presència de l'animal s'ha escampat com la pólvora als fòrums de debat dedicats a aus rares. La foto que acompanya aquesta informació, per exemple, va ser captada per un aficionat holandès.
L'exemplar divagant, que abans va ser observat al parc dels Aiguamolls de l'Empordà i a Banyoles, transita des de fa un parell de mesos per una zona que inclou l'abocador de Montoliu, l'estany d'Ivars i diversos municipis del Pla d'Urgell i el Segrià, com per exemple Mollerussa (on últimament va a dormir), Lleida (Vallcalent i Santa Teresina) i Torres de Segre (campanar de l'església). L'ornitòleg Quique Carballal relata que a Montoliu va veure l'exemplar acompanyat d'una colònia d'unes 330 cigonyes. "S'hi estava com una més --explica--. Es movia amb elles i quan s'elevaven era com intentar buscar Wally".
SENS DUBTE: ÉS SALVATGE
El pelicà es troba en bon estat i té un plomatge impecable, per això es descarta que sigui un animal escapat d'algun parc o centre de naturalesa, afirma Joan Estrada. Es tracta d'un pelicà vulgar o Pelecanus onocrotalus, una espècie abundant al delta del Danubi (Romania) i altres regions de l'Europa oriental que generalment migra cap a l'Àfrica a través de Turquia i Egipte. Possiblement, continua el biòleg, es va desorientar, va agafar una ruta equivocada cap a l'oest i aviat va entrar en contacte amb una colònia de cigonyes centreeuropees --algunes estan marcades amb anelles alemanyes i suïsses-- que van acabar arribant a Catalunya. "No sabem si es quedarà a Lleida en cas que les cigonyes se'n vagin, però per ara les acompanya a l'hora de menjar i descansar". També hi ha pelicans a l'Àfrica occidental, però no arriben a travessar el Mediterrani.
LES ÚLTIMES CITACIONS
Notícies relacionades"El pelicà és una rara avis a Catalunya --insisteix el naturalista Sergi García, de l'associació Galanthus--. Al Prat de Llobregat se'n va veure un l'any 1993, un altre al Pallars el 1997 i un tercer el 2003, encara que era un individu amb una anella del zoològic de Madrid que s'havia escapat". Segons els registres d'Egrell, l'última cita pels voltants de Lleida capital data del 1991. També se n'han vist exemplars ocasionals a Cadis i Astúries, entre altres llocs.
Tot i que els pelicans s'alimenten fonamentalment de peixos, l'exemplar de Lleida ha demostrat una gran capacitat d'adaptació. "Malgrat el seu bec, molt especialitzat per pescar, és un animal amb una gran versatilitat", diu Estrada. Per exemple, ha estat vist en diverses ocasions remenant les escombraries a l'abocador de Montoliu. En canvi, a l'estany d'Ivars només hi va a descansar.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada