EL ADN DE LA SETMANA // PERE Puigdomènech

GFP

1
Es llegeix en minuts
PERE Puigdomènech

El premi Nobel de química del 2008 ha estat atribuït al japonès Osamu Shimomura i als americans Martin Chalfie i Roger Tsien pel descobriment i ús d'una proteïna de les meduses que té propietats fluorescents. És una proteïna amb unes propietats sorprenents que s'ha convertit en una eina molt utilitzada en la recerca en biologia. I a més produeix resultats d'una bellesa sorprenent.

Shimomaru ha dedicat l'activitat científica a descobrir per què certes meduses emeten lluminositat quan se senten amenaçades. Va haver de massacrar més de deu mil individus d'una espècie de meduses del Nord del Pacífic per descobrir que la responsable de la fluorescència és una proteïna anomenanda GFP de green fluorescent protein (proteïna fluorescent verda). La forma com la proteïna per si sola emet la llum va ser un resultat interessant.

Notícies relacionades

Ben aviat es va aïllar l'ADN de la medusa que correspon a la GFP. Chalfie va aprofitar-ho i va introduir el gen en cèl.lules d'un animal. Així va poder demostrar que les cèl.lules produïen GFP i esdevenien fluorescents. D'aquesta manera podia seguir la seva evolució en viu. Ara també podem lligar la GFP a alguna proteïna i seguir com es mou per l'interior de les cèl.lules. S'han fet mosques, cucs, ratolins o plantes en les quals algunes cèl.lules o proteïnes són fluorescents. Finalment, Tsien es va dedicar a modificar la GFP i a buscar-ne d'altres, per exemple als coralls. D'aquesta manera tenim proteïnes verdes, blavoses, grogues o vermelles i podem seguir-les al mateix temps.

Aquests descobriments, junt amb nous tipus de microscòpia, han proporcionat unes eines excel.lents per visualitzar el funcionament de les cèl.lules. El premi Nobel ha seguit la tradició de premiar les tecnologies que permeten explorar nous fenòmens de la biologia. Però a més en aquest cas els resultats obtinguts són d'una gran bellesa. Per internet són accessibles alguns exemples. Es pot, per exemple, entrar a la pàgina web de la Fundació Nobel i accedir a les pàgines dels tres premiats d'aquest any, evidentment en anglès. S'hi troben algunes imatges o vídeos extraordinaris.