CONFLICTES

Lesbos perd la batalla per quedar-se el terme 'lesbiana'

Un tribunal rebutja la petició de tres illencs que la paraula només s'usi com a gentilici

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
ATENES

Les lesbianes que van a Lesbos a buscar sol, platja i el penya-segat des d'on es va llançar a l'abisme Safo --la poeta suïcida que al segle VI abans de Crist va cantar en els seus versos l'amor entre dones-- es podran continuar dient "lesbianes" en públic sense por que les altres lesbianes, les nascudes a la petita illa grega del mar Egeu, desenfundin una sentència i els diguin que no ho poden fer. Un tribunal d'Atenes va desestimar ahir la denúncia en què el lesbià Dimitris Lambrou, editor de la conservadora revistaDavlos, la seva germana i una altra dona demanaven que el terme només fos utilitzat pels grecs com a gentilici, ja que la confusió amb l'altre sentit ofenia els habitants del lloc.

"Lesbianailesbiàno són elements que defineixen la persona", han dit els magistrats. Així que tot continua- rà com sempre. És a dir, com des de finals del segle XIX, quan el terme de la discòrdia es va començar a fer servir com a sinònim d'homosexualitat femenina.

UN IMANT TURÍSTIC

Notícies relacionades

Per a la major part dels nascuts a Lesbos, inclòs l'alcalde, la segona accepció de la paraula no comporta cap greuge, i fins i tot suposa un avantatge, ja que l'illa s'ha convertit per a algunes lesbianes en el que vindria a ser Torremolinos per al turisme juvenil --una destinació on disfrutar juntament amb ànimes bessones--, però Lambrou i les seves dues companyes diuen que no poden continuar vivint amb "la confusió". Asseguren que se senten "insultats". Que l'ús del terme per referir-se a les relacions eròtiques entre dones els "deshonra a tot arreu". Que els illencs pateixen una "violació moral i psicològica" al ser confosos amb les altres lesbianes.

Si tot això té un intens regust d'homofòbia és perquè, segons l'altra part en aquest conflicte, la Unió Grega d'Homosexuals i Lesbianes, els denunciants són "uns homò- fobs". Durant l'audiència de la causa, celebrada a començaments de juny, l'enginyer Iohannis Ahlotas, president de la comunitat hel.lena de Mont-real, va ser cridat a declarar. Ahlotas, nascut a Lesbos però emigrat al Canadà, va explicar que la seva filla, davant la "confusió de vocables", li preguntava de vegades si ell era homosexual. "¿Quina edat té la seva filla?", va inquirir la jutge. "26 anys", va contestar l'enginyer. Els que hi havia a la sala expliquen que es van sentir moltes rialles.