RECUPERACIÓ D'IMMOBLES SENYORIALS EN DESÚS

Lleida inicia la reobertura de les velles seus del Banc d'Espanya

Els antics edificis de l'entitat a Girona i Tarragona encara estan tancats

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / LLEIDA
ANNA PUNSÍ / GIRONA
FERRAN GERHARD TARRAGONA

Van abaixar la persiana entre finals del 2003 i mitjans del 2004, després de l'entrada en circulació de l'euro. Algú va decidir que ja no eren necessàries tantes sucursals i delegacions provincials. Les seus del Banc d'Espanya a Girona, Lleida i Tarragona han patit des d'aleshores destins ben diversos. Mentre que la capital del Segrià hi inaugurava ahir la nova delegació del Ministeri d'Economia i Hisenda, a Tarragona no se sap encara què es farà amb l'edifici. A Girona, ja fa tres mesos que estan en obres per habilitar-lo com a futura Subdelegació del Govern central.

Tots són immobles senyorials, situats en llocs de privilegi de les tres ciutats. "Amb aqueta recuperació, l'Estat també contribueix a la restauració del patrimoni arquitectònic", va destacar ahir a Lleida la subsecretària del Ministeri d'Economia, Juana Lázaro. Abans de presidir l'estrena oficial de les dependències, Lázaro va explicar que al renovat edifici, que ha comportat una inversió de 5,5 milions d'euros, hi treballaran unes 60 persones.

L'immoble de Lleida, construït el 1945 i situat a la zona de vianants de Blondel --a prop de la Catedral Nova i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs--, acollirà les oficines del cadastre i d'altres serveis del ministeri, excepte les de l'Agència Tributària, que continuaran a la seva ubicació actual.

FUTUR INCERT

L'edifici neoclàssic del Banc d'Espanya de Tarragona, que va ser construït el 1929 i que està tancat des del desembre del 2003, encara no té una destinació clara. El Govern central volia utilitzar-lo per ubicar-hi oficines de l'Administració estatal, encara que l'equip de govern municipal (el PSC i ERC) aspira a convertir-lo en un gran equipament cultural.

L'immoble és a la cèntrica Rambla Nova i, en principi, el Ministeri d'Economia podria cedir-lo a la ciutat sempre que es pactessin compensacions. El ministre Pedro Solbes va admetre a finals del 2007 que no descartava que "l'edifici pogués albergar instal.lacions municipals o de la Generalitat". Fonts del govern local van insistir que "es negocia el tema, però ara com ara no hi ha novetats".

OBRES A GIRONA

Notícies relacionades

Els treballs de remodelació del Banc d'Espanya de Girona, que van començar a l'abril, podrien estar a punt a començament de l'any que ve. L'edifici, situat a l'avinguda de Jaume I, acollirà la seu de la Subdelegació del Govern a Girona. Aquestes obres, pressupostades en 3,1 milions, consisteixen a adequar algunes dependències per als seus futurs usos i a rehabilitar part de l'estructura i teulades. A partir del 2009, en aquest edifici, que va tancar les portes el 2004, hi treballaran uns 30 funcionaris. Acollirà el despatx del subdelegat, Francesc Francisco-Busquets, a més de la secretaria general, les dependències de Treball, Protecció Civil, la unitat de lluita contra la violència domèstica, el registre central d'informació i altres serveis actualment dispersos en pisos de lloguer. "La futura seu servirà per visualitzar la proximitat de l'administració al ciutadà per donar-li un servei més ràpid i eficaç", va explicar ahir Francisco-Busquets.

A més a més d'aquests usos, l'edifici de l'antic Banc d'Espanya a Girona s'obrirà a la vida cultural de la ciutat amb la creació d'un auditori i una sala d'exposicions. La Subdelegació del Govern, situada a la vorera de davant, conservarà serveis com els d'Estrangeria.