PROPOSTA MUNICIPAL POLÈMICA

Els veïns de Cunit rebutgen en massa la revisió cadastral

L'ajuntament preveu multiplicar per 3,5 el valor dels immobles

1
Es llegeix en minuts
FERRAN GERHARD / CUNIT

Un miler de persones van mostrar ahir al migdia a la plaça de Catalunya de Cunit la seva absoluta oposició a la revisió cadastral que impulsa l'equip de govern (PSC-PP) i que implica que el valor mitjà d'una finca passi de 36.286 euros a 124.294, és a dir, que es multipliqui per 3,5, cosa que comportarà un substancial augment de l'impost sobre béns immobles (IBI).

Els habitants de la població han decidit plantar cara i al.legar judicialment contra la revisió. Han constituït la Plataforma per una Fiscalitat Justa i Sostenible, entitat que integra la Federació d'Associacions de Veïns de Cunit (FAVC) --que representa 12 agrupacions--, i l'Associació de Comerciants i Empresaris de Cunit. Xavier Salvadó, president de la FAVC, es va queixar que "no només s'ha actuat d'esquena als ciutadans, sinó que s'ha encarregat el treball de camp de la revisió a una empresa que ha cobrat 976.000 euros". Salvadó va precisar que la valoració de les cases es va realitzar en una conjuntura discutible, al coincidir amb el boom immobiliari. D'aquesta manera, la ponència de revisió cadastral estableix que valen 360.000 euros vivendes que s'han venut ara per 250.000.

Eduard Arrugat, professor d'Economia de la Universitat de Barcelona, va explicar que, a més d'incidir en l'IBI, la modificació a l'alça del valor cadastral repercuteix amb increments fiscals en la declaració de la renda, en la del patrimoni, en l'arbitri sobre transmissions patrimonials i successions i en l'impost de plusvàlues. "Hi haurà un notable increment de la pressió fiscal", segons Arrugat.

ESCEPTICISME

José Barquier (PP), alcalde en funcions, veu "una maniobra manipuladora per part de la

Notícies relacionades

FAVC" darrere del moviment popular. "S'està enganyant la gent perquè nosaltres vam anunciar la introducció de criteris de contenció en la gestió impositiva i, per compensar pujades del cadastre, abaixarem altres arbitris", va assegurar.

Julián Sánchez, un jubilat de 77 anys que ahir enarborava una pancarta amb el lema Catastrazo no, es va mostrar escèptic. Preocupat, va confessar que cobra una pensió de 700 euros al mes. "No puc pagar més diners en impostos", va declarar.

Temes:

Cadastre