TRIBUNALS
Intervida s'escapa a Guatemala i al Perú de la justícia espanyola
Espanya va reclamar el bloqueig de fons, però encara no ha rebut resposta
Els actuals administradors admeten que no controlen 87 milions
Els administradors judicials de l'oenagé Intervida, amb Àngel Miret al capdavant, van admetre ahir que no controlen els 125 milions de dòlars (uns 87 milions d'euros) que els antics gestors de l'entitat van transferir al Perú, a Guatemala i a Bolívia. La xarxa en aquests països llatinoamericans actua per lliure i continua estant en mans dels exdirectius de l'oenagé --entre ells hi ha el fundador Eduardo Castellón--, investigats per la justícia espanyola pel presumpte desviament de diners procedent de l'apadrinament de nens.
La querella interposada al juliol per la Fiscalia de Barcelona detallava que per a la realització dels projectes, els programes i les activitats en països del tercer món, els querellats Eduardo Castellón i el també fundador de l'oenagé Rafael Puertas, en lloc d'operar directament amb Intervida, van constituir el 1996 diferents entitats als països on es destinava l'ajuda, com per exemple l'Associació Solaris Perú o l'Associació per a l'Ajuda al Tercer Món Intervida Guatemala, que tenien autonomia sobre l'oenagé, amb seu a Barcelona.
70.000 PADRINS MENYS
Intervida (que ja ha perdut 70.000 padrins a Espanya) transferia cada any fons a aquestes associacions, amb les quals estaven vinculats de forma personal els querellats, i eren aquestes entitats les que desenvolupaven els projectes. És a dir, la fundació a Espanya actuava com a captadora de diners amb l'apadrinament de nens i la trama del Perú, de Guatemala o de Bolívia els destinava a finalitats solidàries. Així es van construir en aquests països uns fons de reserva que abans de la intervenció judicial eren de 125 milions de dòlars.
Els administradors judicials que dirigeixen l'oenagé a Espanya des del juliol van comunicar a la jutge de Barcelona que va iniciar la investigació --ara el procés està en mans del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón-- que no controlaven ni la xarxa ni els diners existents al Perú i a Guatemala. Entre el 1999 i el 2002, les transferències des d'Espanya a aquests dos primers països van arribar a la quantitat de 84,7 milions d'euros. Part d'aquests fons van anar a parar al paradís fiscal de l'illa de Montserrat. La jutge va tramitar la petició al Perú i a Guatemala que bloquegés els comptes i dipòsits, però la justícia d'aquests dos països no ha respost.
Fonts de l'actual direcció d'Intervida van insistir ahir que, malgrat aquesta situació, els projectes en els països sud-americans continuen (a Guatemala es participa en 1.800 escoles). No obstant, van concretar que no s'estan remetent més fons des d'Espanya, malgrat les reclamacions rebudes de les associacions estrangeres, a les quals es commina a finançar les iniciatives amb els 125 milions de dòlars dipositats als seus països.
- Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’