L'INTEL.LECTE D'HUMANS I ANIMALS
¿Per què no som micos?
Un estudi publicat a 'Science' afirma que la intel.ligència de l'home no està relacionada amb la mida del cervell
Un home treu un tros de menjar d'un tub davant la mirada d'un orangutan. Després, torna a col.locar l'aliment dins del recipient i l'entrega a l'animal. L'orangutan no el pot obrir. L'home repeteix l'operació --obrir el tub, treure el menjar--, però aquesta vegada davant d'un nen de dos anys i mig. El nen ho observa. Enfrontat a la mateixa prova que el mico, el nen aconsegueix agafar el menjar. ¿Per què ell pot i el simi no? Un estudi que avui publicaScience, en què han participat dos científics espanyols, aporta claus sobre les diferents formes de pensar d'humans i micos.
És cultural. Els científics fins ara s'han debatut entre dues teories per explicar la intel.ligència superior de l'home respecte al simi. La primera, anomenada hipòtesi de la intel.ligència general, ve a dir que aquesta diferència es deu únicament al fet que el cervell dels humans és més gran. La segona, la hipòtesi de la intel.ligència cultural, afirma que el motiu és que els homes tenen la capacitat d'interpretar intencions i imitar altres homes per resoldre problemes. El treball que s'ha publicat aScience, que ha estat realitzat amb 106 ximpanzés, 32 orangutans i 105 nens de dos anys i mig, s'entronca en aquesta teoria.
"Mai s'havia fet un treball tan complet sobre aquesta qüestió, però tampoc és habitual que una publicació com Science publiqui la teva investigació",diu María Victoria Hernández Lloreda, de la Universitat Complutense.
L'equip en què, a més a més d'altres científics, participaven Hernández Lloreda i el català Josep Call, ha portat a terme una investigació de quatre anys en què les proves es van dividir entre tests relatius al món físic --utilització d'eines o sumes i restes-- i tests sobre la comprensió del món social. Aquesta categoria engloba tasques en què intervé la imitació d'exemples anteriors, la comunicació no verbal o la interpretació de les intencions d'altres especímens.
Malgrat que en el primer apartat els resultats dels humans i dels micos estudiats van ser semblants --i fins i tot en alguns tests els simis ho van fer millor--, en el segon no hi va haver color: els nens van respondre correctament el 74% de les proves, mentre que els micos a penes van contestar encertadament en un 33% dels casos.
"Si els nens simplement tinguessin més intel.ligència general que els simis --conclou María Victoria Hernández Lloreda-- s'haurien trobat diferències en totes les tasques". Però no va ser així. Ergo intel.ligència cultural. Avui a la revistaScience.
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- La invasió russa L’Exèrcit ensinistra en tàctiques de combat l’elit de la defensa ucraïnesa a Girona
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- Energia Les energies renovables en el punt de mira després de l’apagada: Pot ser que el món no estigui preparat per només dependre d’elles»
- Administració deslleial La jutge del cas Cellex investiga almenys 16 operacions dels marmessors de Pere Mir
- Macroperació contra la delinqüència organitzada Cau una xarxa criminal amb empresaris i tres policies corruptes a Tenerife
- MONTORO Rato al·lega al Suprem que els correus de Montoro acrediten que la investigació del seu patrimoni «tenia un fonament polític»