METEOMANIA // Alfred Rodríguez Picó

LA TRAMUNTANA: El vent de 'més enllà de les muntanyes'

1
Es llegeix en minuts
Alfred Rodríguez Picó

Més enllà de les muntanyes: això és el que significa tramuntana, un vent que té l'origen darrere del Pirineu, a 150 o a 3.000 quilòmetres, al Rosselló o a Sibèria. Malgrat bufar només el 30% dels dies al llarg d'un any, és un vent que pot tenir tanta violència que és conegut a tot el món. A l'Empordà li donen diferents denominacions, depenent de la seva intensitat. De més feble a més fort seria: aire de tramuntana, tramuntaneta, tramuntana, tramuntanada, grop i, finalment, gropada encesa o tramuntana tan forta que aixeca l'aigua del mar en cortines i remolins que arriben a dificultar notablement la visibilitat.

Normalment bufa del nord al nord-oest. Si gira una mica cap al nord-est se'n diu provences, pel fet de procedir d'aquella regió francesa, i acostuma a ser molt freda i, fins i tot, provoca nevades a l'hivern. Al contrari, a l'estiu i a la tarda pot girar cap al nord-oest, i aleshores arrossega la massa càlida de l'interior i provoca a la costa un sobtat augment de la temperatura, que s'anomena cremador.

Notícies relacionades

Entre els mesos de març i maig, quan bufa tramuntana moderada, el sol també pot escalfar tant la terra que l'aire en contacte amb la superfície s'eleva i la tramuntana bufa per sobre d'aquesta capa. Llavors, durant unes hores, poques hores, entra el garbí de ràbia o brisa marina una mica forta. Se'n diu així perquè el garbí és el segon vent en freqüència a l'Empordà i té ràbia de la tramuntana. Però la seva presència no durarà gaire: un cop que s'ha post el sol i la terra es refreda, la tramuntana torna a ocupar la seva posició de lideratge.

enviï les fotos a meteomania@elperiodico.com