SALUT

Espanya multiplica per cinc els casos de tuberculosi de la UE

Els metges alerten del risc de no complir amb rigor els tractaments

Un 16% dels infectats són immigrants que es contagien a l'arribar

2
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / BARCELONA

Malgrat que les xifres de nous casos disminueixen des del 1992, la població espanyola continua sent la més afectada per tuberculosi a la Unió Europea, amb excepció de Portugal. La incidència a Espanya de malalts i portadors asimptomàtics del bacil de Koch multiplica per cinc la mitjana europea, indica la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. El 2005, es va diagnosticar la tuberculosi a prop de 12.000 persones a Espanya, 1.500 a Catalunya, de les quals un 45% mantenen actiu el bacil, és a dir, són susceptibles d'encomanar-Lo fàcilment als que conviuen o treballen amb ells. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va convocar ahir el dia mundial d'aquesta malaltia.

Un 25% de la població espanyola de totes les extraccions socials és portadora latent del bacil i constitueix una inabastable reserva natural del mycobacterium que va descobrir Robert Koch. No obstant, menys d'un 10% d'esos infectats desenvoluparan els símptomes de la tuberculosi, va assegurar el doctor Joan Artur Caylà, de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

LA DISPERSIÓ

El principal risc que impliquen els que inicien una tuberculosi és la facilitat amb què dispersen el bacil en els dies immediats al contagi, tant si prenen tractament com si no ho fan. Al parlar o al tossir, el llancen a l'aire. Qui segueix amb rigor la teràpia antituberculosa --vuit pastilles diàries durant un mínim de vuit mesos-- deixa de transmetre la malaltia tres setmanes després d'iniciar la presa de medicaments.

El mal compliment terapèutic en què cauen molts d'aquests malalts facilita que el bacil de la tuberculosi s'adapti i resisteixi la medicació, i aquesta és una situació que en complica la curació i facilita el naixement de microorganismes preparats per ser insensibles a les teràpies. L'OMS calcula que a tot el món hi ha uns 500.000 malalts de tuberculosi en aquesta situació.

Notícies relacionades

Conscients de la importància que la població diagnosticada segueixi bé els tractaments, l'ASPB va establir el 2000 la unitat de Tractament Directament Observat, un servei que té la missió de garantir la presa dels fàrmacs de persones reticents a fer-ho. Infermers o treballadors socials d'aquesta unitat es troben diàriament amb un centenar de pacients, els entreguen les pastilles del dia amb un got amb aigua, i no se'n van d'allà fins que se n'han empassat tota la dosi.

Un 7% dels malalts de tuberculosi a Espanya --un 16% a Barcelona-- són immigrants vinguts de països pobres que, en la seva majoria, s'infecten aquí i desenvolupen els símptomes mesos després d'haver arribat, expliquen els especialistes. Pateixen tuberculosi per les seves insalubres condicions de vida, asseguren.

Temes:

Tuberculosi