Joan Alsina
Un innovador auster
L'empresari assassinat era copropietari i responsable de R+D d'Encofrados Alsina
La multinacional factura 60 milions a l'any
Els 600 treballadors del Grupo Alsina es van quedar de pedra a l'assabentar-se de l'assassinat d'un dels seus propietaris, Joan. La notícia va començar a circular dilluns a la tarda de mòbil en mòbil."Se'm va gelar la sang quan em van dir que havia estat assassinat. Era un home molt discret i auster que es dedicava a la seva feina i a la seva família i que sempre era accessible per als treballadors",va assegurar ahir a aquest diari un veterà dirigent sindical de l'empresa Encofrados J. Alsina.
La plantilla dels centres de producció de Sentmenat i Montcada i Reixac va treballar ahir"sota l'efecte emocional d'una notícia d'aquesta magnitud",va afegir el membre del comitè d'empresa.
Joan Alsina, de 51 anys, era un dels sis germans, tres homes i tres dones, propietaris de l'empresa fabricant de material per a encofrat que va posar en marxa el seu pare fa més de 50 anys. El més petit dels tres homes, amb els quals compartia la gerència, era el responsable del departament de recerca i desenvolupament (R+D), al qual va patentar novetats com ara un sistema de seguretat per evitar les caigudes dels encofradors a les obres.
Rafael Romero, president de la Cambra Oficial de Contractistes d'Obra de Catalunya (CCOC), recordava els premis concedits a Joan Alsina per aquesta i altres innovacions per la mateixa patronal constructora, el saló Construmat, Pimec i el Col.legi d'Aparelladors de Catalunya. Entre les més de 50 patents de l'empresa hi ha tècniques que acceleren la construcció d'un metre quadrat de sostre de 75 minuts a 15 minuts.
De tracte cordial
"Era un emprenedor de tracte cordial molt preocupat per la innovació",va afirmar Romero. Un directiu d'una de les principals empreses competidores el va definir com"una persona de tracte molt correcte i molt austera".En la trobada anual dels empresaris que es dediquen als encofrats no solia destacar, recorda aquest competidor.
Aquesta discreció contrastava amb el fort creixement del Grupo Alsina, que, una vegada superada la caiguda de la construcció posterior als Jocs Olímpics del 1992, va estendre la seva xarxa comercial i va portar els seus plafons de fusta i els puntals i plataformes metàl.liques a tot Espanya i va iniciar la internacionalització. L'empresa calcula que una de cada quatre vivendes porta el seu segell, a part d'obres com ara el Camp Nou, la fàbrica de Seat o el centre comercial de La Maquinista.
La companyia que codirigia Joan Alsina, que va començar com un magatzem de fusta adquirit pel pare per 120 euros, és avui una multinacional que factura uns 60 milions d'euros i que el 2004 va registrar un benefici de 7,9 milions. Té filials als EUA, Xile, Portugal i Itàlia. A Espanya, compta amb oficines a Madrid, Màlaga, Balears, Canàries i Mieres.
Algunes fonts van apuntar ahir que algunes de les instal.lacions de la companyia havien patit anys enrere algun robatori o intent de sostracció de béns, encara que ningú es podia imaginar que Alsina tingués enemics.
Alsina està també emparentat amb els propietaris de la Cooperativa de Guissona i, a part del vessant empresarial, a la seva família hi ha polítics: és oncle de la regidora de l'Ajuntament de Barcelona Sònia Recasens (CiU).
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial