Cobeaga i Ruiz Caldera ataquen amb Superlópez

Rompetechos, les Hermanas Gilda i Zipi i Zape, del còmic a la pantalla

El director Ruiz Caldera (centre) i els actors d’’Anacleto’ Carlos Areces i Berto Romero (dreta), a Sitges.

El director Ruiz Caldera (centre) i els actors d’’Anacleto’ Carlos Areces i Berto Romero (dreta), a Sitges. / DIEGO CALDERÓN

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA

Ni terror, ni fantasia, ni ciència-ficció. Ahir a Sitges el protagonisme se'l va guanyar el còmic, que sembla estar vivint una història d'amor amb el cine que s'augura llarga i que seguirà nodrint-se de l'humor de la gran família de Bruguera, donant veu a criatures de tebeo tan populars com Superlópez, Rompetechos, les Hermanas Gilda, Zipi y Zape, Mortadel·lo i Filemó i Anacleto. Zeta Cinema va desembarcar a l'Auditori del festival amb tota una esquadra de luxe i va disparar a matar, com si la productora hagués rebut unes bones lliçons de tir d'Imanol Arias, enfundat en el seu vestit d'Anacleto, agente secreto, que ja està en fase de muntatge. Una de les estrelles va ser el seu director, Javier Ruiz Caldera, acompanyat de dos dels actors, Berto Romero i un Carlos Areces que encarna el dolent d'aquesta trepidant comèdia d'acció i que no és cap altre que «el malvat Vázquez», àlter ego del desaparegut dibuixant. El cineasta va avançar que rodarà el 2016 Superlópez, i que ho farà amb guió de Borja Cobeaga i Diego San José, que ja fa un any que hi estan treballant, encara que enmig els hagi sorprès -van assegurar- l'èxit d'Ocho apellidos vascos, dirigit pel primer (que acaba de presentar Negociador al festival de Sant Sebastià) i amb guió de tots dos.

Encara falta decidir quin actor encarnarà el personatge del dibuixant Jan. S'accepten apostes per a un Superlópez, que com va apuntar San José, «té dues identitats i és cutrón a totes dues». D'especulacions moltes, com la de Ruiz Caldera, que hauria firmat per un Imanol Arias 30 anys més jove, o Carlos Areces, que en broma es va postular per al paper, tot i que també ho va fer per a les Hermanas Gilda: «Totes dues, la grassa i la prima». «Serà un Superlópez iniciàtic -va revelar Francisco Ramos, productor de Zeta Cine­ma-. Acaba d'arribar a la Terra del planeta Chitón i descobreix els seus poders. Serà una història nova, no una adaptació de cap àlbum, però serà molt fidel al personatge».

Abans de Superlópez arribarà Zipi y Zape 2, que començarà a rodar l'estiu que ve Oskar Santos, que ja va dirigir la primera entrega. A l'espera del càsting, els que no repetiran segur són els joves protagonistes de la primera versió, Raúl Rivas i Daniel Cerezo, ja que l'edat no perdona. En aquesta ocasió, va avançar Ramos, en lloc de formar el Club de la Bala i estar a l'internat, els entremaliats bessons correran una aventura a l'aire lliure per buscar la noia que els agrada i uniran les seves forces enfront d'un dolent amb nom de dona.

Notícies relacionades

Per més endavant no faltarà artilleria: un probable Mortadelo y Filemón 2, un Rompetechos (tots dos en cinema d'animació), i una sèrie de televisió de Las hermanas Gilda, amb actors de carn i ossos. «En altres països i aquí portar el còmic al cine està funcionant molt bé i aquí hi ha un filó d'històries amb un referent popular. Farem pel·lícules que el públic vulgui veure. Som una generació que estimem els còmics i que volem veure'ls a la pantalla gran», va comentar el director d'Anacleto, agente secreto, de la qual va mostrar les primeres imatges. El film, que s'estrenarà el 10 d'abril, presenta un Anacleto crepuscular, «com el Clint Eastwood de Sense perdó», per a qui han passat 30 anys, té un fill (Quim Gutiérrez) i «pateix la crisi i les retallades com tothom».

'CAMEO' D'IBÁÑEZ

L'artilleria brugueriana no va acabar aquí. 10 minuts de metratge en primícia de Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo, que s'estrenarà el 28 de novembre, va demostrar el perfecte maridatge entre les noves tecnologies d'animació 3D i el còmic de Francisco Ibáñez, que al matí sortia de la projecció de la pel·lícula dient «bestial», «imponent», segons va xivar Javier Fesser (El milagro de P. Tinto). El cineasta, que ja va dirigir, amb actors reals, Mortadel·lo i Filemó, ha buscat amb l'animació, i l'ajuda del director d'art, Víctor Monigote, «ser absolutament fidel a l'univers d'Ibáñez». L'autor, que ha dibuixat un àlbum amb la trama del film, que Ediciones B publicarà al desembre, farà un cameo de veu: atents a amb qui parla per telèfon el professor Bacteri.