¿Què és el Black Friday? Des de quan se celebra a Espanya

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Black Friday és una de les tradicions més emblemàtiques que hem importat dels Estats Units. No són unes simples rebaixes: la data en la qual se celebra (el divendres 27 de novembre, just el dia després del Dia d’Acció de Gràcies, tot just un mes abans del Nadal) l’ha convertit en una autèntica febre consumista que es caracteritza pel ‘boom’ de compres davant les suculentes ofertes del dia en tots els centres comercials del país.

L’origen del terme (‘divendres negre’) té múltiples explicacions. Alguns diuen que es deu que amb l’arribada d’aquesta data els comerços passaven els números vermells dels seus comptes a negre, ja que marcava de forma oficiosa l’inici de la temporada de compres nadalenca. De fet des del 2005 és el dia de més moviment comercial de l’any als EUA. 

No obstant, la primera vegada que apareix la denominació de Black Friday és a Filadèlfia, en els anys 60, quan els agents encarregats de controlar el trànsit a la ciutat el van utilitzar per descriure el caos de cotxes i vianants que es formava als carrers amb motiu de la jornada i pel retorn de les persones que s’havien desplaçat fins als seus llocs d’origen per passar Acció de Gràcies amb la seva família.

Origen del Black Friday a Espanya

L’inici del divendres negre a Espanya es deu a Apple, que el 2010 va decidir rebaixar un 10% els seus preus coincidint amb el Black Friday. Però va ser realment el 2012, quan el Govern va autoritzar que es realitzessin rebaixes en qualsevol època de l’any, el moment en què la jornada va començar a triomfar realment

De fet, cada vegada són més els comerços, tant físics com ‘online’, que se sumen a aquestes rebaixes, tot i que aquesta tendència és més marcada a grans magatzems i multinacionals i encara molt tímida en negocis de barri i botigues de proximitat. 

També els consumidors han acollit amb entusiasme aquesta tradició anglosaxona. A Catalunya, Turisme de Barcelona s’ha afegit per primera vegada a la campanya amb importants descomptes per donar suport al sector turístic davant la situació derivada per la pandèmia de la Covid-19, per reactivar i promoure el turisme de la capital i les comarques.

Notícies relacionades

Des d’aquest dimecres, a la pàgina web de barcelonablackfriday.com, on es troba una plataforma amb més de 150 propostes amb descomptes i preus assequibles com 2x1 en entrades en equipaments culturals, descomptes en hotels, apartaments, restaurants i comerços, ha informat l’entitat en un comunicat.

Les propostes estaran disponibles a la web de Barcelona Black Friday entre el 27 i el 30 de novembre per aprofitar aquesta «finestra comercial», la gran majoria d’iniciatives, excepte les de restauració i comerç, es podran consumir fins al mes d’octubre del 2021.