Estrena aquest divendres

‘La noche más larga’: Netflix planteja un joc psicològic en una presó psiquiàtrica

Alberto Amman, Luis Callejo i Bárbara Goenaga protagonitzen la nova sèrie espanyola d’acció de la plataforma

‘La noche más larga’: Netflix planteja un joc psicològic en una presó psiquiàtrica

CARLA OSET / NETFLIX

2
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les sèries sobre presons són tot un gènere en si mateix. ‘Prison break’, ‘Orange is the new black’ o ‘Vis a vis’ en són alguns dels títols més famosos, als quals aquest divendres 8 de juliol se suma ‘La noche más larga’, la nova sèrie espanyola de Netflix. La novetat d’aquesta proposta és que, a l’acció i al ‘thriller’ habitual en aquest tipus de produccions, se suma aquí un tema molt actual com la salut mental, ja que la ficció s’ambienta en una presó neuropsiquiàtrica. Els interns són reus per als guàrdies que custodien la seguretat del centre, però també pacients per als metges que els tracten allà.

Un altre dels elements distintius d’aquesta sèrie creada per Víctor Sierra i Xosé Morais (‘Néboa’, ‘Serramoura’) i dirigida per Óscar Pedraza (‘Patria’, ‘Sky Rojo’) és que els seus sis episodis es desenvolupen en una única nit, aquesta llarga vetllada a la qual fa referència el títol. I no és una nit qualsevol, ja que és la nit de Nadal.

En aquesta data tan assenyalada, un grup d’homes armats envolten la presó Monte Baruca i tallen les comunicacions amb l’exterior. El seu objectiu és capturar Simón Lago (Luis Callejo), un perillós assassí en sèrie. Si els guàrdies l’entreguen, l’assalt acabarà en qüestió de minuts. Però l’Hugo (Alberto Ammann), el director de la presó, es nega a obeir i es prepara per resistir l’atac. Al llarg dels capítols s’aniran revelant els seus motius, igual que els dels assaltants.

Salut mental i dilemes morals

«A ‘La noche más larga’ hi ha ‘thriller’, drama, acció, fins i tot amor, però també hi ha espai per parlar de la salut mental i dels dilemes morals a què s’enfronta l’Hugo», explica Bárbara Goenaga, que dona vida a l’Elisa, la psiquiatra del centre i nòvia del director de la presó. El seu personatge bascula també entre dues aigües, ja que «entén els interessos de la seva parella, però també vol protegir els seus pacients», afegeix l’actriu.

«Les decisions que pren l’Hugo per salvaguardar el que li és propi posen en risc la vida de moltíssimes persones», avança per la seva part Amman que, com la resta dels companys a ‘La noche más larga’, va comptar amb l’ajuda d’una psiquiatra que treballa en un centre semblant al de la sèrie per preparar el seu personatge. «Ens va ajudar molt a saber com tractar els pacients», detalla Goenaga.

Notícies relacionades

L’actor de ‘Celda 211’ i ‘Narcos’ destaca el fet que la sèrie s’ambienti en una presó neuropsiquiàtrica, «cosa que obre el ventall a la possibilitat de veure grans interpretacions de personatges extrems». Allà tenen cabuda els papers dels presos, que interpreten actors com Callejo, Daniel Albaladejo, Cecilia Freire, Lucía Díez i David Solans, i dels assaltants, a qui donen vida José Luis García Pérez, Roberto Álamo i Laia Manzanares. El repartiment principal el completen Xabier Deive i Sabela Arán, com dos dels guàrdies de la presó.

«El repte que han aconseguit superar Xosé Morais i Víctor Sierra és que entens el que fan els personatges, tot i que no estiguis d’acord amb ells», destaca Goenaga sobre aquesta sèrie carregada de testosterona, però en què també hi ha personatges femenins amb cert pes.

Temes:

Sèries