Gàngsters de Birmingham

10 curiositats que hauries de saber si ets fan de ‘Peaky Blinders’

Netflix estrena l’última temporada de la ficció protagonitzada per Cillian Murphy el 10 de juny

zentauroepp50171890 icult serie peaky blinders191028175006

zentauroepp50171890 icult serie peaky blinders191028175006
10 curiositats que hauries de saber si ets fan de ‘Peaky Blinders’

/

7
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 10 de juny, els macarres Peaky Blinders s’acomiaden amb una sisena temporada que promet molta més tensió i escaramusses a Netflix. Seran només sis episodis, en què els temuts germans Shelby intentaran sortir a la superfície després de les múltiples complicacions dels últims temps: l’inesperat crac de la Borsa del 29 que va malmetre les seves finances, la picabaralla política del Tommy (Cillian Murphy) amb l’implacable Sir Oswald Mosley (Sam Claflin), la ira incontrolada de l’Arthur (Paul Anderson)...

Però si ets fan de la sèrie creada per Steven Knight segur que et quedes amb ganes de saber algunes curiositats sobre aquesta producció protagonitzada per uns gàngsters de barri amos de Birmingham gràcies als seus negocis d’apostes. Aquí en van unes quantes.

¿Realment van existir els Peaky Blinders?

‘Peaky Blinders’ compta amb uns protagonistes ficticis, però combinant-los amb fets i figures molt reals, com el mateix Mosley (el gran malvat de la cinquena temporada, promotor del feixisme a la Gran Bretanya). Però per donar veracitat a la història, Knight es va basar en una banda criminal que hi va haver a la ciutat de Birmingham a principis del segle XX (una mica abans de l’inici de la trama de la sèrie). Segons assegura l’historiador Carl Chinn en el llibre ‘Peaky Blinders: la verdadera historia’, Tommy Shelby seria en realitat l’àlter ego de Billy Kimber, el líder dels Birmingham Boys, una perillosa banda de lladres i esbirros que controlaven les apostes de cavalls abans de la Primera Guerra Mundial (i que, per cert, apareix fugaçment en la sèrie interpretat per Charlie Creed-Miles). Això sí, tant ell com els seus sequaços no desprenien el glamur dels Peaky Blinders. «Sí que va existir un Darby Sabini i un Alfie Solomon i sí que es va produir una autèntica guerra de bandes el 1921 [com reflecteix la sèrie]. També va existir una família italiana a Birmingham que s’anomenava Cangretta i una activista laborista anomenada Jessie Eden. A més, als barris més pobres de Birmingham hi havia corredors d’apostes il·legals durant els anys vint. Al seu torn, és cert que van enviar un cap de policia des d’Irlanda del Nord», detalla Chinn en el llibre.

¿D’on ve el nom de Peaky Blinders?

En els primers episodis de ‘Peaky Blinders’ podem veure una baralla entre els sequaços dels Shelby i uns rivals en què utilitzen les seves boines proveïdes de fulles d’afaitar ocultes per acabar amb els seus enemics, cosa que va aixecar les especulacions que el títol vindria d’allà, d’aquestes armes amb què encegaven els seus rivals. Tanmateix, com que les fulles d’afaitar no es van arribar a popularitzar fins després que bandes com les dels Shelby s’apoderessin dels carrers de Birmingham, el títol podria venir per la manera com es posaven la gorra: amb la visera (‘peak’) inclinada cap a un costat del cap, que els tapava i els encegava (‘blinding’) els ulls. L’historiador Carl Chinn apunta altres teories: que faria referència al seu elegant i ‘enlluernador’ aspecte, o per com atacaven els seus adversaris: per l’esquena, abaixant-los la gorra o el barret.

¿Quin va ser el repte més complicat de Cillian Murphy per encarnar Tommy Shelby?

Cillian Murphy, el protagonista de ‘Peaky Blinders’, ha confessat quins són els aspectes que més li van costar a l’hora de donar vida al turmentat Tommy Shelby: l’accent i l’aspecte físic. «No soc una persona gaire imponent físicament. Així que he de prendre moltes proteïnes i aixecar molt pes. Fer pesos i totes aquestes coses. Això requereix cert temps, cosa que odio», va afirmar a la revista ‘CQ’. Tampoc va portar gaire bé canviar l’accent del seu Cork natal (Irlanda) pel dialecte de Birmingham. Per perfeccionar-lo, va fer treball de camp i se’n va anar amb el ‘showrunner’ de la sèrie, Steve Knight, a un pub de la ciutat on s’ambienta la ficció i va gravar les converses dels veïns per donar el toc apropiat a la seva pronunciació.

¿La temporada 6 és el final definitiu?

No, la sisena temporada no serà l’última vegada que veurem el clan Shelby en acció. Steve Knight posarà el colofó final a la història amb una pel·lícula, com ja va passar al seu dia amb altres fenòmens com ‘Breaking bad’ i ‘Downton Abbey’. Tot i que l’argument és encara un secret, ha revelat que estarà ambientada en la Segona Guerra Mundial. La previsió és que el rodatge arrenqui a Birmingham l’any vinent, el 2023. També hi haurà una extensió de la sèrie més inusual, ja que la ficció tindrà una versió de dansa titulada ‘La redención de Thomas Shelby’. S’estrenarà a la tardor a Birmingham i tindrà com a protagonista el líder del clan i el seu primer amor, Grace Burgess.

Cosins que en realitat són germans

Dins del clan Shelby hi ha una relació familiar molt real. Perquè Joe Cole, que durant diverses temporades va interpretar un dels germans del Tommy, el John (que va ser cosit a trets en la quarta temporada de ‘Peaky Blinders’), està directament emparentat amb el seu cosí en la ficció, Michael Gray, el fill de la desapareguda tieta Polly (Helen McCrory), a qui dona vida Finn Cole. En la vida real, Joe i Finn Cole no són cosins, sinó germans.

Un matrimoni real

També entre els actors de ‘Peaky Blinders’ hi ha parelles en la vida real, i fins i tot matrimonis. Com el que conformen Tom Hardy, que interpreta el temut mafiós Alfie Solomons, i Charlotte Riley, la sofisticada i acabalada May Carleton. En la sèrie no tenen escenes junts, però fora dels focus fa anys que estan casats, des del 2014, després que es coneguessin el 2009 en el rodatge de ‘Cims borrascosos’. Fruit de la seva relació (és el tercer matrimoni per a ell) tenen dos fills, nascuts el 2015 i el 2019.

Birmingham és a Liverpool


Tot i que ‘Peaky Blinders’ s’ha filmat en diferents localitzacions britàniques (com Dudley, Londres, Leeds, Manchester i Arley, al comtat de Cheshire), el polsegós carrer on té la seva base central el negoci dels germans Shelby no es va recrear a Birmingham, al barri de Small Heath, sinó a Liverpool. ¿El motiu? La ciutat té més aspectes similars a les dècades de 1920 i 1930, on s’ambienta la trama, que la localització original.

Els cigarrets falsos de Tommy

Tommy Shelby alleuja les seves tensions fumant de manera compulsiva, i el mateix Cillian Murphy té dades sobre els cigarrets que va consumir el seu personatge durant les tres primeres temporades. «Vaig demanar als nois d’accessoris que comptessin quants en vaig fumar, només per curiositat, i em van dir que creuen que en són uns 3.000», va explicar l’intèrpret a ‘The Independent’. Tanmateix, en el rodatge no fa olor de nicotina, perquè els cigarrets que utilitzen estan fabricats a base d’herbes i no són addictius, tal com va revelar Helen McCrory, la malaguanyada actriu que va interpretar la tieta Polly Gray en la sèrie, al ‘Sunday Mirror’. Va apuntar fins i tot que fan una olor similar als de la marihuana.

El desfasament amb les edats

Tommy Shelby (Cillian Murphy) és el líder del clan, però no el germà gran de la saga. Al davant té l’Arthur (Paul Anderson), l’inestable primogènit que va renunciar a estar al capdavant de la banda en favor del seu germà. En la vida real, els actors tampoc coincideixen amb les edats dels seus personatges. Si bé Murphy té 46 anys, Anderson és més jove, ja que només en té 43.

La connexió de ‘Peaky Blinders’ amb Batman

‘Peaky Blinders’ és una sèrie d’època, però té una connexió amb els superherois. Dos dels seus protagonistes, Cillian Murphy i Tom Hardy, han interpretat un malvat de la saga de pel·lícules de Batman. El líder dels germans Shelby ha sigut Scarecrow, un exprofessor de psicologia de Gotham City que pren la forma d’un espantaocells i que esprem les seves víctimes a través de les seves fòbies. Per la seva banda, l’actor que interpreta el perillós mafiós jueu a ‘Peaky Blinders’ s’ha convertit en el musculós Bane, un altre dels grans rivals de l’Home Ratpenat.