Cinquena temporada

'Orange is the new black': el motí de Litchfield

Una de les sèries més seguides a Espanya ha tornat amb una nova temporada que compleix allò promès. La rebel·lió ha esclatat però ningú sap com dirigir-la amb èxit. Els 13 episodis estan disponibles a Movistar+ sota demanda

 Tràiler d’’Orange is the new black’ (temporada 5). / Movistar+

2
Es llegeix en minuts
Carlos P. Rovira

La quarta temporada d'‘Orange is the new black’ va deixar un dels 'cliffhangers' més bojos de la televisió recent. La inesperada mort de Poussey (Samira Wiley), a mans d'un dels funcionaris, va ser la guspira que va acabar per encendre la ira de les recluses de la presó de Litchfield. L'últim capítol va fer fosa en negre just quan Daya (Dascha Polanco) apuntava l'agent Humphrey amb una pistola mentre les seves companyes els envoltaven al crit de “Kill him! Kill him!”.

Els seguidors de la sèrie hem hagut d'esperar un any. Un any duríssim en què no han faltat rumors i especulacions sobre si Daya premeria el gallet o no. “It’s war”, ens va advertir l'actriu Danielle Brooks (Taystee, a la sèrie). I efectivament, la cinquena temporada comença tal com va acabar l'anterior. “Kill him! Kill him!” Ull per ull, dent per dent. I ¡bang! Esclata el motí de Litchfield.

UN MOTÍ A TEMPS REAL

Els 13 capítols que integren aquesta temporada transcorren durant els tres dies que dura la revolta. Per a algunes preses aquesta és una excusa per alliberar-se de tanta repressió i perdre el cap durant unes hores. El que seria un tractament antiestrès i un curs intensiu de 'mindfulness' en un. Per a altres, el motí és l'oportunitat de cridar l'atenció de la premsa i tornar la justícia a Litchfield. Per a Piper (Taylor Schilling) i Alex (Laura Prepon) el millor és mantenir-se al marge del caos.

La sèrie sempre ha mantingut l'equilibri entre la comèdia i el drama sense problemes. Però els últims esdeveniments a Litchfield i els disturbis racials als Estats Units (sempre en boca de les actrius de la sèrie) han acabat per decantar la balança cap al gènere més realista, cosa que ha fet que els guionistes hagin d'afilar més la ironia per poder seguir arrencant-nos un somriure.

El que ja és segur és que la sèrie ha deixat de tenir el seu nucli en Piper fa temps, cosa que la seva creadora, Jenji Kohan, ja tenia pensat des de la primera temporada. Les històries de les dones que envolten Piper són el verdader centre de la trama. Trenquen estereotips de raça i gènere i ens confessen els pecats que les han portat a Litchfield. Fins al punt que l'espectador entén (i defensa) el motí tant com elles.

UN RETRAT SOCIAL REALISTA

Jenji Kohan, creadora també de la multipremiada ‘Veep’, ha construït un relat carcerari que fa aflorar un pensament: “Jo també podria acabar en un lloc així”. 'Orange is the new black' és abans que res un exercici d'humanització. Un pont per al diàleg entre dos mons que la societat manté incomunicats. Som més aviat els que vivim en llibertat els que aïllem i repudiem els convictes, l'estrat social més baix.  

Notícies relacionades

Aquesta dinàmica es va veure en la seva màxima expressió fa pocs dies amb la clausura definitiva de la Model. Després de més d'un segle en funcionament, la presó, situada al cor de Barcelona, va atraure per fi l'atenció de la premsa i la ciutadania. Tota una manifestació d'hipocresia per part nostra. Aquesta és una de les coses que mira de revertir Kohan. Com va dir Brooks al seu moment, aquesta sèrie "mira d'animar la gent a canviar la seva comunitat… encara que no tinguin ni idea de com cony fer-ho”.

Aquesta cinquena temporada d'‘Orange is the new black’ es va estrenar en exclusiva a Movistar Series només un dia després de la seva emissió als EUA. Per a aquells que encara no han pogut veure-la, tots els episodis estan disponibles sota demanda.