Psicologia

«No oblido al meu ex»: cinc claus per elaborar el dol

Les ruptures suposen un moment crític en la salut mental dels que les pateixen

«No oblido al meu ex»: cinc claus per elaborar el dol
6
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan s’acaba una relació sentimental, és normal que les emocions estiguin a flor de pell. Pot ser que se senti una gran tristesa, desesperança, enuig o fins i tot alleujament. De vegades, el dolor que provoca la ruptura és tan intens que pot dificultar el dol.

El dol és un procés natural i necessari davant una pèrdua, i la ruptura de parella no n’és una excepció. A través de les diferents fases del dol, la persona afectada podrà superar el dolor i avançar en la seva vida. Però ¿què passa quan no aconsegueixo girar full?

¿Què és el dol en una ruptura?

Una ruptura de parella és una de les experiències més doloroses que pot experimentar una persona en la seva vida. Pot ser un moment d’intenses emocions, com tristesa, ràbia, frustració, por i incertesa. La persona que pateix la ruptura pot sentir que ha perdut una cosa molt important en la seva vida i que no sap com continuar sense la seva exparella.

El dol és una resposta normal i natural a la pèrdua d’una cosa important. Quan es tracta d’una ruptura de parella, el dol és una resposta emocional a la pèrdua de la relació, la vida compartida i l’esperança d’un futur junts. És un procés necessari per superar la ruptura i seguir endavant amb la vida.

El dol en una ruptura de parella pot ser molt difícil de suportar. Pot ser un procés llarg i dolorós, i cada persona pot experimentar-lo de manera diferent. Algunes persones poden sentir-se molt tristes i plorar durant dies, mentre que d’altres poden sentir-se enfadades i ressentides. No hi ha una manera correcta o incorrecta de sentir o experimentar el dol, però és important comprendre que és un procés natural i que prendrà temps.

Fases del dol en una ruptura de parella

El dol per la ruptura d’una parella pot passar per diferents fases, que poden variar en funció de la persona i la situació concreta. I aquestes fases, tot i que no es donin totes ni en ordre, ens parlarien d’un dol sa i ben elaborat.

Les cinc fases del dol més comunes en una ruptura de parella són:

1. Negació: en aquesta fase, la persona afectada es nega a acceptar la realitat de la ruptura. Es pot sentir com si estigués vivint en un somni o que això no pot estar passant realment. Es pot experimentar una sensació de buit i de no saber com continuar endavant sense la parella.

2. Ira: una vegada superada la fase de negació, és comú sentir una gran ràbia cap a la persona que ha trencat la relació. Es pot experimentar una gran frustració, impotència i enuig cap a l’ex. La persona pot sentir-se traïda o injustament tractada.

3. Negociació: en aquesta fase, la persona afectada mira de trobar una solució que permeti tornar a estar amb la seva parella. Pot ser que es pensi en la possibilitat de reconciliació, s’ofereixi un canvi en la forma de ser o fins i tot es demani perdó. Aquesta fase sol ser més intensa quan la ruptura ha sigut inesperada.

4. Depressió: la tristesa i el dolor de la ruptura solen aparèixer en aquesta fase del dol. Pot ser que la persona afectada senti una gran tristesa, apatia i falta de motivació. La depressió en aquest cas és normal, tot i que és important estar atents a símptomes més greus de depressió que requereixin atenció professional.

5. Acceptació: finalment, la persona afectada accepta la realitat de la ruptura i comença a mirar cap endavant. Es comencen a trobar motivacions i metes en la vida, i es comprèn que la ruptura és una etapa més en el camí.

Cinc claus per elaborar el dol en una ruptura de parella

La ruptura d’una relació sentimental pot ser una de les experiències més doloroses i difícils de superar per a moltes persones. El procés de dol després d’una ruptura pot ser llarg i complicat, i és normal sentir una gran varietat d’emocions durant aquest temps, com tristesa, ràbia, ansietat o depressió. És important reconèixer que aquestes emocions són normals i necessàries per elaborar el dol i avançar en el procés de superació de la ruptura.

Amb aquestes cinc claus podràs elaborar el dol d’una ruptura i avançar en el procés de superació:

1. Permet que les teves emocions flueixin

Una de les claus més importants per elaborar el dol d’una ruptura de parella és permetre que les teves emocions flueixin. És normal sentir una gran varietat d’emocions durant aquest temps, com tristesa, ràbia, ansietat o depressió. És important reconèixer que aquestes emocions són normals i necessàries per elaborar el dol i avançar en el procés de superació de la ruptura.

No intentis reprimir les teves emocions o fingir que no t’importa la ruptura. En lloc d’això, permet-te sentir totes les emocions que sorgeixin i expressa-les de manera saludable. Per exemple, pots plorar, escriure en un diari, parlar amb amics o familiars de confiança, o practicar algun tipus d’activitat que t’ajudi a alliberar les teves emocions, com l’exercici físic o la meditació.

2. Accepta la realitat de la ruptura

Una altra clau important per elaborar el dol d’una ruptura de parella és acceptar la realitat de la ruptura. Pot ser difícil acceptar que la relació ha acabat i que no hi ha marxa enrere, però negar la realitat només t’impedirà avançar en el procés de superació.

Mira d’acceptar que la relació ha acabat i que tots dos han pres la decisió de seguir camins separats. Recorda que l’acceptació no significa que hagis d’estar d’acord amb la ruptura, sinó simplement que has d’acceptar la realitat tal com és.

3. Cuida de tu mateix

Durant el procés de dol, és important que et cuidis i et mimis. Mira de fer coses que et facin sentir bé i t’ajudin a relaxar-te, com dormir prou, menjar de manera saludable, fer exercici físic, meditar o practicar alguna activitat que t’agradi.

També és important que evitis comportaments autodestructius, com consumir drogues o alcohol en excés, aïllar-se socialment o desatendre les teves responsabilitats laborals o personals.

4. Mantén una rutina

Mantenir una rutina diària després d’una ruptura pot ser molt útil per mantenir un sentit de normalitat i estabilitat en la teva vida. Mira de seguir amb les teves activitats quotidianes, com la feina, l’exercici o l’estudi. Fins i tot si no tens ganes de fer-ho, és important mantenir certa estructura en el teu dia a dia.

5. Troba noves activitats i metes

Buscar noves activitats i metes pot ser una excel·lent manera de superar una ruptura de parella. Sempre que no es tracti d’una manera d’evasió, dedicar-te a noves activitats i objectius pot ajudar-te a mantenir la teva ment enfocada en una cosa positiva i constructiva.

Notícies relacionades

El procés de dol després d’una ruptura de parella pot ser molt diferent per a cada persona. No obstant, com hem vist, existeixen algunes claus que poden ajudar a elaborar el dol de manera més efectiva i aconseguir superar la situació.

* Ángel Rull, psicòleg.