Psicologia

Depressió somrient en adolescents: aquests són els símptomes

La falta de comunicació dificulta el seu diagnòstic

Depressió somrient en adolescents: aquests són els símptomes

agencia

4
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La depressió és una condició de salut mental greu que afecta milions de persones arreu del món. No obstant, no totes les persones que experimenten símptomes depressius s’ajusten a l’estereotip d’algú que se sent trist i plora tota l’estona. En alguns casos, les persones poden experimentar el que es coneix com a depressió somrient, un terme que es refereix a una forma més subtil de depressió que pot ser difícil de detectar. Això, a més, complica l’estat de la persona, ja que no rep el tractament adequat.

La depressió somrient pot ser especialment perillosa en adolescents, ja que per si mateix, tenen dificultats per expressar el que els passa. Per això, conèixer els símptomes pot ajudar la seva detecció i el seu posterior tractament.

¿Què és la depressió somrient?

La depressió somrient, també coneguda com a depressió emmascarada, és una forma de depressió que es caracteritza per l’ocultació dels símptomes depressius darrere d’una façana feliç o d’aparent benestar. Les persones que experimenten depressió somrient sovint semblen tenir una vida perfecta, amb molts amics, bones notes i una família on se senten integrats. No obstant, darrere d’aquesta imatge aparentment perfecta, poden estar experimentant símptomes depressius greus.

La depressió somrient és especialment comuna en adolescents, ja que molts senten la pressió d’encaixar i de complir les expectatives dels altres. Sovint, els adolescents que pateixen depressió somrient no volen que d’altres sàpiguen que estan lluitant amb problemes emocionals, ja sigui per vergonya, por a ser jutjats o per creure que la depressió és una debilitat. Com a resultat, aquests adolescents poden mantenir els seus símptomes ocults, cosa que dificulta la seva detecció i tractament.

Els símptomes de la depressió somrient poden variar d’una persona a una altra, però poden incloure la pèrdua d’interès en activitats que abans disfrutaven, canvis en la gana i el son, problemes de concentració i memòria, irritabilitat, fatiga i pensaments recurrents de mort o suïcidi. No obstant, les persones que experimenten depressió somrient sovint intenten ocultar aquests símptomes, cosa que pot dificultar la detecció i el tractament primerenc.

Perills de la depressió somrient

La depressió somrient pot ser especialment perillosa perquè és difícil de detectar i pot portar a una falta de tractament. Si no es tracta, la depressió pot empitjorar i provocar problemes greus de salut mental i física. Els adolescents que experimenten depressió somrient poden estar en més risc de desenvolupar trastorns d’ansietat, trastorns alimentaris, abús de substàncies i altres problemes de salut mental.

A més, la depressió somrient també pot augmentar el risc de suïcidi. Els adolescents que experimenten depressió somrient poden sentir-se atrapats en una façana feliç, cosa que pot fer que sigui més difícil buscar ajuda.

Símptomes de depressió somrient en adolescents

La depressió somrient es refereix a una forma de depressió en la qual els adolescents poden semblar feliços i contents per fora, però estan lluitant amb sentiments de tristesa, ansietat i desesperança per dins. Aquest tipus de depressió pot ser particularment difícil de detectar, cosa que significa que molts adolescents poden estar patint en silenci sense rebre l’ajuda que necessiten. Per això, és important aprendre a reconèixer els seus símptomes

Els adolescents que pateixen de depressió somrient poden presentar una sèrie de símptomes emocionals i físics. Aquests són els símptomes més freqüents a tenir en compte:

·       Canvis d’humor: els adolescents amb depressió somrient poden passar d’estar feliços i amb energia a sentir-se tristos i abatuts sense raó aparent.

·       Ansietat: l’ansietat és un símptoma comú de la depressió somrient en adolescents. Poden sentir-se preocupats, nerviosos i tensos sense saber per què.

·       Fatiga: la fatiga és un altre símptoma comú de la depressió somrient. Els adolescents poden sentir-se cansats tota l’estona, fins i tot després d’una bona nit de son.

·       Falta d’interès: els adolescents amb depressió somrient poden perdre interès en activitats que solien disfrutar, com esports, aficions i amics.

·       Problemes de son: els adolescents amb depressió somrient poden tenir problemes per agafar el son o mantenir-se adormits a la nit.

·       Canvis en la gana: la depressió somrient també pot afectar la gana d’un adolescent. Poden perdre la gana o menjar en excés per alleujar els seus sentiments de tristesa o ansietat.

·       Problemes de concentració: els adolescents amb depressió somrient poden tenir dificultats per concentrar-se a l’escola o a la feina a causa dels seus sentiments aclaparadors.

·       Sentiments de desesperança: poden sentir-se sense esperança i pensar que mai milloraran. Poden sentir-se atrapats en els seus sentiments i creure que no hi ha sortida.

Notícies relacionades

La depressió és una malaltia mental que afecta milions de persones arreu del món. Sovint s’associa amb sentiments de tristesa i desesperança, però també pot manifestar-se de maneres menys visibles. Quan apareix la depressió somrient, els símptomes s’oculten i dificulta la seva detecció i tractament. Molts adolescents poden estar patint-ho sense que els seus pares siguin conscients d’això. Per això, com dèiem, és important aprendre a detectar els seus símptomes.

* Ángel Rull, psicòleg.