Psicologia

Així ha afectat la pandèmia de covid a la nostra salut mental

La ruptura en la quotidianitat pot deixar seqüeles psicològiques

Així ha afectat la pandèmia de covid a la nostra salut mental
5
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La pandèmia de la covid-19 ha sigut un fenomen que ha afectat totes les dimensions de la vida humana, incloent la salut mental. Des que es va declarar la pandèmia el març del 2020, moltes persones han experimentat un augment significatiu en l’estrès i l’ansietat a causa de la incertesa sobre el futur, el canvi en la rutina diària i la preocupació per la salut pròpia i la dels altres. Però ¿en què ha afectat exactament la pandèmia a la salut mental, tant abans com durant i després la pandèmia?

Salut mental abans de la pandèmia

Abans de la pandèmia, la salut mental ja era un tema important, però sovint passava desapercebut. Moltes persones patien trastorns mentals, com la depressió i l’ansietat, sense rebre el tractament adequat. Sovint, aquestes malalties eren estigmatitzades i es consideraven com una debilitat personal. A més, moltes persones que patien trastorns mentals no tenien accés als serveis de salut mental a causa de la falta de recursos, el cost del tractament o la falta de cobertura mèdica.

Malgrat aquestes barreres, hi va haver un augment en la consciència de la salut mental els últims anys abans de la pandèmia. Les organitzacions de salut mental i els professionals de la salut mental van treballar molt per reduir l’estigma associat amb els trastorns mentals i promoure la importància de tenir cura de la salut mental. Els governs també van començar a reconèixer la importància de la salut mental i van augmentar el finançament per als serveis de salut mental.

Salut mental durant la pandèmia

La pandèmia ha comportat una major incidència de trastorns d’ansietat i depressió. Moltes persones experimenten por i preocupació constant per la seva salut i la dels seus éssers estimats. La incertesa econòmica i laboral també ha augmentat el nivell d’estrès i ansietat.

L’aïllament social i la falta d’interacció social cara a cara també poden tenir efectes negatius en la salut mental. La falta de contacte humà i la disminució de l’activitat social poden augmentar la sensació de solitud i aïllament, cosa que pot agreujar la depressió i l’ansietat.

Els nens també poden experimentar problemes de salut mental durant la pandèmia. L’educació ‘online' i la falta de contacte amb els amics i companys de classe poden augmentar el nivell d’estrès i ansietat dels nens. A més, la preocupació constant per la salut dels pares i altres familiars pot afectar el seu benestar emocional.

Les persones que ja tenien problemes de salut mental abans de la pandèmia també poden estar experimentant un empitjorament dels símptomes. La falta d’accés als serveis de salut mental, la cancel·lació de les cites i la reducció de l’oferta de serveis poden fer que sigui més difícil per aquestes persones obtenir l’ajuda que necessiten.

¿En què ha canviat la nostra salut mental amb la pandèmia?

La pandèmia ha sigut una experiència col·lectiva d’estrès traumàtic, cosa que significa que ha sigut un esdeveniment que ha afectat tota la societat. Aquest tipus d’estrès pot tenir un impacte durador en la salut mental de les persones, especialment si no s’aborda adequadament. A mesura que la pandèmia ha continuat, hem vist un augment en els problemes de salut mental a tot el món.

L’ansietat i la depressió han sigut dos dels problemes més comuns que les persones han experimentat durant la pandèmia. Les persones han estat preocupades per la seva salut, la salut dels seus éssers estimats i el futur incert. A més, les persones han experimentat aïllament social a causa de les restriccions de moviment i la necessitat de distanciament físic. L’aïllament social pot ser un factor de risc per a la salut mental, ja que les persones es poden trobar soles, desconnectades i sense recolzament emocional.

Un altre factor que ha afectat la salut mental durant la pandèmia és la falta de rutina i estructura. Amb molts llocs de treball tancats i les escoles fent la transició a l’educació a distància, les persones han perdut l’estructura diària que les ajudava a mantenir-se enfocats i productius. A més, moltes persones han experimentat problemes econòmics a causa d’haver perdut la feina o per la reducció d’ingressos, cosa que pot portar a més ansietat i estrès.

La pandèmia també ha afectat la forma en què les persones busquen tractament per a problemes de salut mental. Amb les restriccions de moviment i les mesures de distanciament físic, moltes persones han tingut dificultats per accedir als serveis d’atenció mèdica. A més, algunes persones poden haver notat que buscar tractament per a la salut mental no era una prioritat durant la pandèmia, cosa que ha portat a un augment en els problemes no tractats.

Malgrat els desafiaments que la pandèmia ha presentat, també hi ha hagut alguns canvis positius en la forma en què les persones pensen sobre la salut mental. La pandèmia ha fet que moltes persones siguin més conscients de la importància de la salut mental i ha eliminat una mica l’estigma associat a buscar tractament. A més, moltes persones han trobat formes creatives de connectar amb amics i familiars a través dels mitjans digitals, cosa que ha ajudat a alleujar la sensació d’aïllament social.

Notícies relacionades

Com podem veure, la pandèmia de covid-19 ha tingut un impacte significatiu en tots els aspectes de la nostra vida, incloent-hi la nostra salut mental. Des de l’inici de la pandèmia, les persones han experimentat una àmplia gamma d’emocions, des de l’ansietat i la por fins a la tristesa i la incertesa. Amb el pas del temps això implica un desafiament per a l’àmbit de la psicologia i els efectes que es podrien donar a llarg termini, però dels quals encara podríem no ser-ne conscients.

* Ángel Rull, psicòleg.