Psicologia

Homofòbia interioritzada: ¿què és i com podem detectar-la?

L’homofòbia interioritzada ens afecta en la relació amb nosaltres mateixos

Homofòbia interioritzada: ¿què és i com podem detectar-la?

123RF

5
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’homofòbia interioritzada es refereix a la discriminació, el rebuig o la vergonya que algunes persones LGTBIQ+ tenen cap a la seva pròpia orientació sexual o identitat de gènere. És un problema comú entre persones que han crescut en societats que estigmatitzen o reprimeixen la diversitat sexual. L’homofòbia interioritzada pot ser molt perjudicial per a la salut mental i el benestar de les persones que l’experimenten, i pot dificultar la seva acceptació de si mateixos i la seva inclusió en la comunitat LGTBIQ+.

¿Què és l’homofòbia interioritzada?

L’homofòbia interioritzada és un terme utilitzat per descriure actituds i creences negatives sobre les identitats LGTBIQ+ que una persona dins el mateix col·lectiu pot adoptar com a resultat de la discriminació i l’opressió amb què s’enfronta. Aquesta forma d’homofòbia es pot manifestar en la forma que les persones LGTBIQ+ es veuen a si mateixes i les seves relacions, així com en la forma com es relacionen amb altres membres de la comunitat LGTBIQ+.

L’homofòbia interioritzada pot ser especialment difícil de detectar i superar, ja que sovint arrela en experiències traumàtiques i doloroses, com l’assetjament escolar, l’abús físic o emocional, la discriminació a la feina, la pèrdua d’amics i familiars, i la falta de suport de la comunitat.

L’homofòbia interioritzada pot fer que les persones LGTBIQ+ se sentin avergonyides per la seva identitat i qüestionin la seva pròpia validesa com a persones. També pot fer que les persones LGTBIQ+ se sentin aïllades i soles, cosa que pot portar a problemes de salut mental com l’ansietat, la depressió i l’estrès posttraumàtic.

És important destacar que l’homofòbia interioritzada no és exclusiva de les persones LGTBIQ+. També pot afectar persones heterosexuals que han sigut educades en una cultura homofòbica i que poden no ser conscients de la forma en què aquesta cultura influeix en les seves actituds i comportaments.

Signes d’homofòbia interioritzada

A continuació, es presenten alguns signes que poden indicar la presència d’homofòbia interioritzada:

1. Aversió cap a la comunitat LGTBIQ+

Les persones que experimenten homofòbia interioritzada poden sentir rebuig o aversió cap a altres persones que són obertament LGTBIQ+. Això pot manifestar-se amb comentaris negatius sobre la comunitat, evitar situacions en què es trobin persones LGTBIQ+ o fins i tot en la negació de la pròpia identitat.

2. Por de la discriminació

Les persones que experimenten homofòbia interioritzada poden tenir por de la discriminació i el rebuig per part de la societat a causa de la seva orientació sexual. Això pot fer que se sentin insegurs sobre la seva identitat i evitin revelar-la a altres persones.

3. Tirada als rols de gènere tradicionals

L’homofòbia interioritzada també es pot manifestar amb una tirada excessiva als rols de gènere tradicionals. Per exemple, una dona lesbiana que té la necessitat d’actuar de manera extremadament femenina per demostrar la seva feminitat, o un home gai que evita expressions d’afecte en públic per no semblar efeminat.

4. Autoestima baixa

Les persones que experimenten homofòbia interioritzada poden tenir una baixa autoestima a causa de la internalització d’estereotips i prejudicis negatius cap a la seva pròpia identitat. Això pot manifestar-se en la falta de confiança en si mateixos, la negació de la seva pròpia identitat o fins i tot en la depressió i l’ansietat.

5. Evitar relacions romàntiques o sexuals

Les persones que experimenten homofòbia interioritzada poden evitar les relacions romàntiques o sexuals amb persones del mateix sexe a causa de la internalització d’estereotips negatius sobre l’homosexualitat. Això pot fer que no es vinculin amb les persones per qui realment se senten atretes, podent no establir relacions sexoafectives directament.

¿D’on sorgeix l’homofòbia interioritzada?

L’homofòbia interioritzada es pot rastrejar fins a una sèrie de factors culturals, socials i personals. En primer lloc, la societat occidental ha sigut històricament hostil cap a les persones LGTBIQ+. Aquesta hostilitat s’ha manifestat en una sèrie de formes, des de la criminalització de l’homosexualitat fins a la discriminació en l’ocupació i la vivenda. Aquestes actituds negatives cap a la comunitat LGTBIQ+ han sigut reforçades per les normes culturals i religioses que s’han desenvolupat al voltant de l’heterosexualitat i la cisgeneritat com la norma.

A més, moltes persones LGTBIQ+ s’enfronten a la hostilitat i el rebuig de la seva família i comunitat. Aquests sentiments de rebuig poden portar una persona LGTBIQ+ a creure que la seva orientació sexual o identitat de gènere és una cosa dolenta o indesitjable, que pot donar lloc a l’homofòbia interioritzada.

Finalment, algunes persones LGTBIQ+ poden experimentar homofòbia interioritzada a causa de la seva falta de comprensió o acceptació de la seva identitat. Per exemple, una persona que se sent confosa o ambigua sobre la seva orientació sexual pot internalitzar missatges homofòbics i creure que la seva atracció per persones del mateix sexe és una cosa que ha de ser suprimida o amagada.

¿Es pot superar l’homofòbia interioritzada?

La bona notícia és que l’homofòbia interioritzada és un problema que es pot abordar i superar. Aquí presentem algunes estratègies que poden ajudar les persones a superar l’homofòbia interioritzada:

1. Conèixer-se un mateix

El primer pas per superar l’homofòbia interioritzada és comprendre’s un mateix. És important explorar i acceptar la mateixa orientació sexual o identitat de gènere i deixar de banda qualsevol vergonya o culpa que es pugui tenir. Pot ser útil parlar amb altres persones LGTBIQ+ que han passat per experiències similars i buscar informació i recursos en línia.

2. Desafiar els propis pensaments

L’homofòbia interioritzada sovint es basa en pensaments negatius o estereotips sobre la comunitat LGTBIQ+. És important desafiar aquests pensaments i qüestionar la seva validesa. Pot ser útil buscar informació i educar-se sobre la diversitat sexual i de gènere, i buscar exemples positius de persones LGTBIQ+ en la cultura popular i la vida real.

3. Buscar suport en la comunitat

Notícies relacionades

La connexió amb altres membres de la comunitat LGTBIQ+ pot ser una font important de suport i empoderament. Pot ser útil unir-se a grups locals o nacionals LGTBIQ+ i assistir a esdeveniments comunitaris per conèixer altres persones que han passat per experiències similars. També pot ser útil parlar amb un terapeuta o conseller que tingui experiència a treballar amb persones LGTBIQ+.

Com veiem, l’homofòbia interioritzada pot ser particularment difícil per a les persones que han sigut objecte de discriminació o violència a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere. Poden internalitzar el missatge que hi ha una cosa dolenta o perillosa a ser LGTBIQ+, el que pot dificultar la construcció de relacions saludables i la recerca de suport en la comunitat. No obstant, es pot abordar, treballar i superar, tenint plenitud amb la pròpia identitat.

Temes:

Psicologia LGTBI