PSICOLOGIA

Nens a casa, teletreball i por del coronavirus: consells d'urgència

El risc de contagi i el fre en la nostra rutina habitual generen pics d'ansietat

zentauroepp52694439 barcelona200309104722

zentauroepp52694439 barcelona200309104722 / NACHO DOCE

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Les situacions que escapen del nostre control, que passen de manera sobtada i que amenacen la nostra seguretat, provoquen un clima social d’histèria. Tot el que ha passat per l’expansió mundial del brot Covid-19 està fent que les rutines habituals es vegin alterades. Moltes persones estan treballant des de casa, s’han suspès les classes dels nens i a sobre hem de bregar amb les emocions negatives, sobretot la por del contagi. Però, com passa en situacions d’aquest tipus, els problemes venen per una mala gestió emocional més que pel risc per si mateix.

¿Com gestiono que els meus fills no vagin a l’escola? ¿Com mantinc la rutina laboral des de casa? El coronavirus ens està deixant molts interrogants que ens fan sentir que hem perdut part del control. Tot i que només és una mica aparent, ens afecta, però podem solucionar-nos incorporant noves rutines a la situació actual.

Integrar totes les àrees

La societat actual té separades diferents àrees: la feina es fa en un entorn, la vida social en un altre i la familiar en un altre de diferent. Les persones amb qui ens relacionem als esmentats ecosistemes també són diferents, i això ens ajuda a poder separar el que sentim en cada moment. La situació global ens està forçant a integrar aquestes parts sense que sapiguem gairebé com fer-ho. No passa a tots els punts del país de la mateixa manera, però sí que són similars certes emocions, com la sensació de por i estrès.

L’objectiu és millorar el control, i podem començar a treballar cada punt de manera independent: la nostra prioritat serà saber com fer la feina des de casa, amb els nens sense anar a l’escola i amb la por que puguem sentir. Aquests són els punts que hem de millorar:

1. Nens a casa

Pot ser el que alteri més la forma de vida i hem de procurar establir una rutina, quant al son, l’alimentació, el joc o les tasques que els hagin pogut encomanar des de l’escola. La rutina no ha de ser la mateixa que quan van a l’escola, sinó que l’hora d’aixecar-se, per exemple, l’hem de retardar. Això també ens permetrà tenir temps per a nosaltres, i així organitzar el dia, estar en silenci o avançar les tasques més complicades.

2. Teletreball

Algunes persones ja en feien, cosa que provocarà que la seva situació sigui més fàcil. Ara mateix el que hem de fer és intentar una rutina el màxim de similar al nostre horari d’oficina, en la mesura que sigui possible. L’hora d’aixecar-se sí que ha de ser la mateixa, tot i que ens agafarem amb més calma i comptarem amb temps extra. Intenta fer descansos freqüents, juga amb els nens durant uns aquants minuts i obliga-t’hi.

3. Emocions

En aquests moments, la por és l’emoció més estesa, i l’adequada quan hem d’avaluar si hi ha amenaces que posin en perill la nostra seguretat, física o emocional. El que la fa incapacitant és sobredetectar aquestes amenaces i establir límits de seguretat excessius. Hem de posar a prova tot el que llegim o escoltem, informar-nos al parlar amb persones especialitzades i saber que, simplement amb una prevenció normal, podem estar protegits. La por que sobra, en aquests moments, no ens és útil i cal descartar-la.

Notícies relacionades

L’expansió del brot està generant una alarma social que supera l’amenaça que hauríem de gestionar en realitat. Certes mesures preventives ens estan enviant el senyal erroni que hi pot haver alguna cosa greu, quan només és una activació del nostre cervell que ens porta a evitar i protegir-nos. Per tot això, cal tornar a agafar el control del nostre dia a dia.

Ángel Rull, psicòleg.