PSICOLOGIA

Creativitat en equip: com utilitzar-la a l'oficina

Les fortaleses personals són aplicables a tots els àmbits de la nostra vida

zentauroepp44844470 modernos180831184119

zentauroepp44844470 modernos180831184119 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La creativitat a la feina és una de les prioritats de moltes empreses, però no només a nivell individual, sinó especialment a l’hora de fer equips i desenvolupar projectes i idees. La seva absència no només alenteix el treball, sinó que impedeix l’avenç de tota l’empresa. Les capacitats de cada persona no se sumen a les dels altres, sinó que formen un bloc molt més complex, més enllà de la suma de les seves parts, on els resultats augmenten exponencialment si es produeix una bona sinergia.

La creativitat en els equips de treball no és només aplicar la mateixa creativitat de cada individu al costat de la dels altres, sinó saber integrar-se, escoltar les idees dels altres o desenvolupar-se a partir de les mateixes. Que una persona sigui molt creativa a la feina no significa que ho hagi de ser tot l’equip. És una qualitat que cal saber aprendre i potenciar.

Fomentant les sinergies

Totes les empreses vol treure el màxim partit de les fortaleses dels seus treballadors. A l’hora de seleccionar candidats es tenen en compte les seves habilitats i es dona per fet que es podran aplicar de la mateixa manera en grup. No obstant, això no sempre passa, especialment amb habilitats com la creativitat. Tot i que sí que és una cosa que es pot aprendre a base de pràctica.

A través de les següents pautes, podrem fer que un equip pugui aprendre a ser creatiu en conjunt, comunicar-se i desenvolupar bones idees:

1. Explorar

S’ha de donar un termini de temps perquè el grup pugui explorar de manera adequada el problema plantejat. Això s’ha de fer en grup i es poden repartir les tasques adequadament, però sempre que sigui possible és millor en grup. És una àrea on es pot tardar més però on ja es veuen les dinàmiques de cada persona.

2. Tecnologia

La tecnologia és imprescindible a l’hora de treballar en grup, ja que ens permet utilitzar Internet, tenir agendes compartides o carpetes on cada persona pugui anar guardant el que vulgui que la resta del grup també tingui. Això facilita molt la comunicació, sense haver de trencar la productivitat i es pot fer des de qualsevol part del món.

3. Recompenses grupals

¿Quina és la motivació del grup? Està clar que cada persona té una sèrie de motivacions i el grup, com a entitat pròpia, també la tindrà. Saber quin és farà que els membres es puguin orientar.

4. Espai i temps

Quan una persona s’uneix amb d’altres, també es necessitarà temps individual per oxigenar la creativitat. Això és molt necessari, especialment quan es passen llargues jornades de treball junts.

5. Lleure en grup

Una part del treball en equip s’ha de destinar també al lleure de manera conjunta, fins i tot dins de la mateixa oficina i en horari laboral. Això fomenta la unió i el coneixement mutu, cosa que repercutirà positivament en el projecte. A priori pot semblar que fa perdre molt temps, però és una inversió a llarg termini, especialment si el grup estarà junt en futurs projectes.

Notícies relacionades

Cada persona necessita saber utilitzar les seves habilitats també en equip. El sistema educatiu i l’ensenyament ha fomentat durant molt temps l’ús individual d’aquestes habilitats i, quan en el món de l’empresa se’ns exigeix una altra sèrie de coses, no sabem adaptar-nos-hi. Per això, tant amb la creativitat com amb altres fortaleses, és important que sapiguem fer les coses amb els altres i en grup.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia